Krönika

”Vi hoppas att han ska få resa hem”

Addis Cardiac Hospital. Foto: Katrin Hruska

Det är ju ödets ironi att Fikru är i behov av thoraxkirurgi, en del av den vård han höll på att etablera, men som inte kunnat utvecklas sedan han greps. Det går inte att utföra på ett säkert sätt i Etiopien, eller jo, kanske att det skulle gå om några månader när några utländska kirurger kommer hit. Nu finns det inte. Och det där är så svårt att förstå som svensk. För det mesta finns i Sverige och det som inte finns kan man beställa, från hela världen. ’

I utvecklingsländer är det ett stort problem att inte ens vanliga tjänster och produkter är tillgängliga för den breda massan. El, internet och vissa matvaror kan kosta mer än i Sverige, medan lönerna är en bråkdel. Därför är det viktigt att företag som säljer dessa tjänster vågar etablera sig i landet. Att hjälpa dem att göra det är en form av bistånd och det är så det statligt ägda riskkapitalbolaget Swedfund arbetar. Det var därför de investerade i Addis Cardiac Hospital. Det är ett privat sjukhus, grundat av Fikru Maru och där han är delägare.

Vi åker dit från universitetssjukhuset Black Lion och skillnaden är påtaglig. Addis Cardiac Hospital ligger i en rund byggnad som väl inte är optimalt utformad för verksamheten och dessutom har några år på nacken, men allt är välordnat och genomtänkt.

Messe visar stolt runt inne på PCI-labbet där man gör hjärtkateteriseringar på patienter med hjärtinfarkt. Hon är sjuksköterska och 2012 spenderade hon två månader i Örebro för att lära sig mer om PCI. De flesta läkare och sjuksköterskor här har auskulterat i Sverige och många svenska läkare har varit här, för att lära och för att lära ut. Ett fantastiskt samarbete som ger möjlighet att inte bara höja, utan även behålla, kompetensen i Etiopien.

PCI-labbet där man gör hjärtkateteriseringar. Det märks att Meseret Tamerat har fått utbildning i Sverige. Hon påpekar direkt att vi måste ha skoskydd.
Rummet på hjärtintensiven. Skillnaden mot Sverige är att syrgasen där kommer ur väggen. Här finns den i stora tuber, som är vackert draperade i tyg.

Patientrummen är enkla, men rena och jag känner igen det mesta av inredningen. Olika svenska sjukhus har skänkt det gamla när de har köpt nytt. Syrgas finns inte i väggarna som hemma, utan i stora tuber som står på golvet, draperade i mönstrat tyg. På intensivvårdsavdelningen finns övervakningsutrustning och en respirator där alla knappar är märkta på svenska.

Respiratorn är skänkt från Sverige och texten är på svenska.

Det är lätt att åka iväg och jobba utomlands ett halvår, men för att bygga något hållbart krävs uthållighet och långsiktighet. Det engagemanget hade Fikru och det var när han försökte ta in utrusning skänkt av svenska sjukhus, som han fastnade i tullen. Det var för att det absurda åtalet lades ned, som han flera år senare arresterades. Efter tre års väntan ska han i dag fredag, få sin dom. Vi hoppas att den innebär att han ska få åka hem. Då återstår bara frågan hur han ska kunna resa säkert, trots sin kollapsade lunga.

Emy och hennes syster Fikirte i rummet för arbetsprov.
Foto: Katrin Hruska
Emy Maru. Det finns ingen fungerande ambulansverksamhet i Addis Abeba. Sjukhuset har sin egen ambulans. Foto: Katrin Hruska
Maten levereras tre gånger om dagen. Det pågår ett kolerautbrott i Addis, så man vågar inte äta vad som helst.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera