Krönika

Vem ska egentligen gå jour undrar vän av ordning?

Läkarnas välvilliga men lite aningslösa fackförening driver ju tesen att ingen läkare ska behöva gå nattjour under sin graviditet och inte heller efter att ha passerat den ärevördiga åldern av 50 år. Detta krav har förstås mött på stort motstånd från både arbetsgivare och schemaläggare. Alla vet ju att alla läkare som inte är över 50 år är gravida.

Så för att luckra upp kravet lite har man istället föreslagit att gravida läkare ska kunna välja själva, alltså att kunna kräva jourfrihet under graviditet på egen begäran. Men även detta har skapat en intensiv debatt men då istället inom kåren. Det finns ju faktiskt de som är gravida av annan orsak.

Trots att i stort sett alla ansvarsområden en läkare har idag anses med fördel kunna tas över av andra yrkesgrupper, så gäller det inte just jourtjänstgöringen. Läkarfacket borde kanske sälja in fenomenet lite bättre än att hävda att jourerna upplevs betungande och dessutom ofta är alltför frekvent förekommande medan en lunch med kollegorna i personalmatsalen ses som en oförutsedd händelse.

Även jourrummen är på tapeten trots frånvaro av tapeter och facket driver att rummen åtminstone ytligt bör påminna om enkel hotellstandard. Det vanliga är istället en inredning i form av en ensam pinnstol och en matta i form av ljud från sökarlarm från omkringliggande jourrum. Om det finns en dusch är den antingen vattenfri eller av den typ som brukar användas mot demonstranter.

Själv mötte jag en kollega en tidig morgon i sällan skådat skick. Mosig och rödögd gick han med dystra steg mot parkeringshuset. Den undrande frågan vad som hade hänt besvarades med ett klanglöst: Jag var jour i natt. Oj, blev mitt svar, hade du så fullt upp? Nej, svarade den Mosiga, men det var hemskt, har nog aldrig varit med om något värre, jag fick sova hela natten…

Att arbeta skift och nattetid är ju dock välkänt en orsak till för tidigt åldrande, det inser även ledningen. Som personalpolitisk åtgärd vill man därför införa ett årligt besök på Gröna Lund.

Alla läkare ska åka bergbanan i nyktert tillstånd. Känner man då att man kastas runt som vanligt under den skakiga färden är det OK och man kan fortsätta gå jour. Om man däremot känner en förändring i form av att man hela tiden har sina
ädlare delar stadigt fast mot det underliggande sätet medan resten av kroppen åker runt i en för stor skinnsäck, så har man åldrats för mycket och bör omedelbart sluta att gå jour.

Läkarna känner ju också ett kollegialt ansvar att inte registrera all sin arbetstid. Man vill inte underblåsa allmänhetens misstankar om att giriga läkare går runt på sjukhusen på nätterna och tjänar pengar.

Det finns dock också ett annat skäl till detta, för den lätt vidskepliga kåren, eftersom alla har hört historien om den kände stjärnadvokaten som plötsligt avled vid en tämligen tidig ålder. När denne stod vid pärleporten och högdraget bestred den otrevliga uppgiften att han skulle vara död, bemötte Sankte Per honom vänligt med att enligt hans uppgifter måste advokaten nog vara just det.

Den trosvissa advokaten refererade då till bevismaterial i form av sin födelseattest. Den visade, enligt honom, att han definitivt var för ung för att dö. Och så tillade han också att av åldern på hans senaste fru att döma, så var han nog till och med yngre.

Sankte Per, som inte var van vid denna tvärsäkra typ av domstolsargumentation, blev lite förbryllad men efter att ha kontrollerat i sina dokument sa han:

Hm, jaha, jag förstår …men antalet levnadsår gäller inte advokater ser du… vi räknar på antalet arbetstimmar du har fakturerat.
Dr Snake

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera