Krönika

Värdebaserad vård – Sjukhusdirektörens nya kläder

För inte så många år sedan levde en sjukhusdirektör som tyckte så ofantligt mycket om organisationsförändringar att han slösade alla sina pengar på dessa. Han brydde sig inte om sin sjukhuspersonal och brydde sig inte om att besöka avdelningarna om det inte var för att visa upp sin senaste organisationsplan. 

Om andra sjukhusdirektörer sade man ofta att de satt i rådslag med professionen, om denna sade man alltid: Sjukhusdirektören har möte med sina organisationskonsulter.

En dag kom två bedragare till sjukhuset. De utgav sig för att vara organisations­konsulter och sade till direktören att de kunde väva samman den vackraste, mest innovativa, organisationsplan som man kunde tänka sig. Det bästa med planen var att den även hade egenskapen att den var osynlig för de som misskötte sitt arbete eller var dumma.

Denna plan ville sjukhusdirektören ha och bad bedragarna börja skräddarsy den för hans sjukhus. Varenda en på sjukhuset fick höra vilken sällsam kraft planen hade och önskade se hur dålig eller dum de andra var.

Sjukhusdirektören skickade sin hederlige chefsläkare för att se hur planen tog form. Chefsläkaren gick till kontoret där de två bedragarna arbetade med sina datorer. Han visades fram till datorskärmarna för att titta närmare på den storstilade organisations­planen, men han kunde inte se någonting, men det sade han inte och tänkte: Skulle jag vara dum? Han sade i stället. Vilken innovation och struktur, det skall jag säga till direktören.

Flera andra tjänstemän gjorde likaså och nu ville direktören själv se den nya organisationsplanen. Med hela sjukhusledningen stegade de till de listiga bedragarna som satt och tryckte på tangentborden med alla sina krafter.

Magnifikt sade hela sjukhusledningen och pekade på de tomma arken som kom ur nätskrivaren.

Jag ser ingenting, det är ju förskräckligt! Är jag dum? Duger jag inte till att vara sjukhusdirektör tänkte direktören, men han sade: Åh, det är mycket innovativt! han nickade belåten och bläddrade i de tomma A4-arken.

Hela natten före den dag då organisations­planen skulle presenteras satt bedragarna uppe och hade över sexton datorer startade. Alla på sjukhuset kunde se att de hade bråttom att få organisations­planen färdig. De mailade varandra och talade telefon i luften utan att slå något nummer och sade slutligen: Se så, nu är organisationsplanen färdig!

Sjukhusdirektören kom själv dit med sina förnämsta ur sjukhusledningen och de båda bedragarna visade de tomma A4-arken och sade. Här är sammanfattningen, här är projektplanen och här är referenslistan.

Sjukhusdirektören tog bort alla de gamla organisationsplanerna och tog emot den nya. Överläkarna som skulle föra ut den nya planen i organisationen läste intensivt de tomma  4-arken för det fick inte märkas att de ingenting kunde se. Och så gick direk­tören i procession genom hela sjukhuset och de han mötte sade. Vilken magnifik organisationsplan! Vad värdebaserad den är! Magnifikt! Innovativt! Ingen ville avslöja att de ingenting såg.

Men på barnavdelningen sade en liten patient. Men det är ju bara tomma papper, det är ju bara tomma papper. Den ene viskade till den andre vad barnet hade sagt och till slut ropade hela sjukhuset. Den nya organisationsplanen är ju bara tomma papper. Sjukhusdirektören hörde vad alla skrek men tänkte: Nu måste jag hålla god min tills jag är åter på administrationen. Och så höll han sig ännu rakare då sjukhusledningen gick och bar på de tomma A4-arken.

Sensmoral: Bygga lego (Lean) är kul, värden i basen är bra, men evidensbaserad vård är bättre.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera