Krönika

Vårdcentral – en annan värld

Tanken var att vi skulle få träna på att möta patienter med internmedicinska åkommor i primärvården. Men hittills har jag mest stött på patienter med led- och muskelbesvär, psykiska besvär eller infektioner (många med problem i bihålorna). Min handledare har rynkat lite bekymrat på ögonbrynen över att det inte har varit så många för mitt tema optimala diagnoser. Men jag bryr jag mindre om vilka patienttyper jag möter. Nu har jag fått en inblick i hur man utför ledstatus och ortopedisk status, hur man behandlar infektioner i bihålorna och vad man ska tänka på vid sjukskrivningar. Det är lärorikt det också.

Häromdagen fick jag ensam ta emot en patient. Han sökte för en internmedicinsk åkomma som jag kände mig hyfsat säker på. Det var en häftig känsla att vara ensam ”läkare” med sin patient. Jag var inte så nervös som jag trodde att jag skulle vara. Jag ställde mina frågor, tyckte jag fick en bra bild av det hela. Sen undersökte jag patienten. Sen satte vi oss igen och jag skulle berätta vad jag kommit fram till. Det var svårare. Som tur var kom handledaren in då och vi pratade om vad som skulle vara bästa behandlingen.

För patienter är skillnaden kanske inte så stor. Men för mig känns det som att vårdcentraler är en annan värld jämfört med sjukhusavdelningar. Förra veckan satt jag och skrev ”uppföljning på vårdcentral” vid utskrivning av ett flertal patienter. Nu sitter jag på den sidan och möter dem. Många kommer med en tydlig agenda. De vet vad de ska ha. Remiss, läkemedel, sjukskrivning eller diagnos. Det går inte att säga att man återkommer lite senare (som på avdelning). Allt ska avhandlas nu och eventuella uppföljningar ska beslutas om på en gång. Ska patienten ha ny tid, bli uppringd eller få ett brev hem.

Jag är imponerad av hur min handledare får alla patienter att känna att han har tagit sig tid att lyssna på dem. De får svar på sina frågor och han lämnar ingenting ouppklarat. Ändå håller han tidsramen på 15 minuter. Den konsten vill jag lära mig.

Nästa vecka är jag på sjukhusavdelning igen. Den sista placeringen för denna termin. I december är det dags för den första studentvalda kursen på läkarprogrammet för oss. Det är första gången som vi kommer att lära oss helt olika saker. Några kommer att gå kurser i Indien, Uganda eller andra häftiga platser. Vi som stannar i kylan läser akut fysiologi (anestesiologi), perinatologi, idrottsmedicin, mikrobiologi, endokrinologi eller en kurs om naturläkemedel.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera