Krönika

Vardagen i min forskargrupp

När jag kommer till jobbet runt kl 8 är H som jag delar rum med oftast redan på plats. Så jag möts av en öppen dörr. H har precis har doktorerat. Vi sysslar med olika saker men det är grymt bra att ha en mer erfaren kollega intill som jag kan rådfråga. Tur för mig att han är trevlig, rolig och tålmodig. Några rum bort sitter Å som är doktorand och färdig specialist i psykatri. Hon jobbar lite kliniskt också. Hon var den som ledde mig rätt i början när jag förvirrad och lätt förtvivlad försökte begripa hur desktop-versionen av Endnote fungerar.

Min handledare M sitter i rummet bredvid Å. Hon har fascinerande många bollar i luften men hinner alltid ändå på något sätt med allt och dessutom få tid att ta en fika med oss andra.

Forskargruppsledare B sitter i närheten av M. Om han är på plats och inte har besök är hans dörr alltid öppen.

En trappa ner sitter K som är doktorand och har kommit lite mer än halvvägs. Hon är också färdig specialist och varvar lite klinisk tjänstgöring med forskningen. Hon har ett ämne som ligger ganska nära mitt så det är perfekt att bolla med henne.

Där sitter också A som disputerat och nu jobbar mycket kliniskt och inte så ofta är på plats. Kanske får jag honom som överläkare när jag ska vikariera som underläkare i sommar.

Häromdagen höll H i en journal club. Vi diskuterade en i mina oerfarna ögon mycket välgjord studie. Det var lärorikt att höra hur de mer luttrade hittade svagheter här och där i både metoden och presentationen i form av tabeller eller figurer.

Jag kan verkligen rekommendera er som vill börja forska att leta upp en trevlig forskargrupp. En svacka blir aldrig långvarig när man alltid har någon intill som kan ge en klapp på axeln och säga något klokt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera