Krönika

”Vår regering måste kontakta deras”

Jävla idioter, de dödar honom! Så skriver en thoraxkirurg när jag förklarar vilken vård Fikru får i Etiopien. Det knyter sig i bröstet när jag tänker på Fikrus varma leende, som jag har färskt på näthinnan. Han verkade inte ett dugg döende när jag såg honom för exakt ett dygn sedan.

Jag förstår att det är förvirrande. Hade jag träffat Fikru på akuten i Sverige hade jag inte varit särskilt oroad. Hans tillstånd är inte livshotande i Sverige där det finns god vård. Men han sitter fast i Etiopien, inlagd på ett sjukhus där det ibland inte finns rinnande vatten och där operationssalen bara kan klara mindre kirurgi. Hans etiopiska läkare gör allt vad de kan för honom, men det räcker inte för att rädda hans liv.

Domstolen skulle ha förkunnat dom i fredags, men de domare som tjänstgjorde fick ärendet i handen samma dag. Därför har de skjutit upp det till måndag. Eller, rättare sagt, de ska FÖRSÖKA lämna besked på måndag. På tisdag är det stor helgdag. Att något skulle hända före onsdag är osannolikt. De har också framfört det som ett alternativ att vänta tills domstolen öppnar officiellt 6 oktober, efter sommarstängningen. Ur ett medicinskt perspektiv är det inte att tänka på, men Fikrus hälsa är inte domstolens högsta prioritet.

Det finns ingen logik i det här, inga rationella beslut, inget att förstå. Allt är ett politiskt spel där ingen domare vill vara den som fattar ett beslut som senare kan få politiska konsekvenser. De måste få instruktioner från högsta instans att avsluta fallet. Från premiärministern och justitieministern (som också har titeln riksåklagare, hur absurt det än låter). Det innebär att vår regering måste kontakta deras. Och det kan inte vänta. För då dör Fikru. I Etiopien spelar det ingen roll. Där är inte ett människoliv värt någonting. Hur är det i Sverige?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera