Krönika

Valet att inte välja

Jag får ofta frågan varför jag ständigt söker nya utmaningar i livet.

”Kunde du inte ha nöjt dig med att bara vara journalist?” ”Varför började du forska när du var klar med läkarutbildningen?” ”Kan du aldrig bestämma dig för vad du verkligen vill ägna dig åt?”

Jag har funderat på saken och tror att det beror på nyfikenhet och en vilja att hela tiden lära mig mer. Allt som jag har valt att plugga, jobba med eller engagera mig i har jag gjort för att det är roligt.

Men går det att leva som jag gör i längden? Senast häromdagen pratade jag med en doktorandkollega som sa: ”Du måste välja, du kan inte både vara forskare och läkare”. Jag har hört samma sak flera gånger tidigare, oftast från andra kvinnor.

Men jo, jag vet att det kan gå. För jag är knappast ensam i läkarkåren om att ha flera olika intressen. Jag har en kollega som även är sångerska, en annan som just väckt liv i sitt gamla musikband, en som är operasångare, en som fram till nyligen var med i Gladiatorerna och är personlig tränare, en landslagsidrottare, en som skriver skönlitteratur. För att inte tala om hur vanligt det är med forskande kliniker. Jag kan göra listan längre, men jag antar att ni också är eller har träffat på liknande kollegor.

Ett utmärkande drag hos en Scanner är att man är lika intresserad av flera helt olika slags ämnen eller yrkesområden och att man aldrig slutar vara nyfiken.

Jag fick nyligen tips om en bok med den tilltalande titeln ”Refuse to choose”, skriven av Barbara Sher. Den kallar oss med många intressen, yrken och/eller passioner för Scanners. Ett utmärkande drag hos en Scanner är att man är lika intresserad av flera helt olika slags ämnen eller yrkesområden och att man aldrig slutar vara nyfiken. Boken lovar att ge dem som känner igen sig i beskrivningen verktyg för att leva ett gott liv utan att känna att de behöver göra avkall på något. Jag har kommit ungefär halvvägs genom den och ja, en del tips är värda att ta till sig. Till exempel att man ska sluta låsa sig vid ”antingen eller” och i stället försöka hitta kreativa, och kanske lite udda, lösningar.

För tillfället underlättar Forskar-AT att köra parallella karriärer. Den större utmaningen kommer senare. Om jag vill satsa på en intressant post-doc (eventuellt utomlands) samtidigt som jag vill göra ST. Och jag är inte ens säker på vad jag vill söka ST inom än. Och så har jag förstås min familjs viljor och behov att tänka på också.

Det ska bli kul att få prova på de medicinska specialiteterna igen.

Ytterligare en utmaning när man gillar att göra många olika saker är att hitta och värdesätta tid för att göra ingenting alls – det vill säga tid för återhämtning. Att välja att ibland ha tråkigt fastän så mycket lockar till aktivitet.

Nu har jag precis blivit klar med fyra månader av forskningstid och återgår till livet som AT-läkare. Denna gång på medicinblocket. Det känns tråkigt att lämna projektet som jag är mitt uppe i och alla nya härliga bekantskaper som jag gjort inom forskningen de senaste veckorna. Men jag har saknat patientkontakten och mina AT-kollegor också, och det ska bli kul att få prova på de medicinska specialiteterna igen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera