Krönika

Uska – en merit eller inte?

Jag frågade min handledare på termin fyra för jag hade svårt att bestämma mig. Skulle jag vara föräldraledig med barnen hela sommaren eller borde jag ta ett jobb inom hemtjänsten eller som undersköterska någonstans? Mest för erfarenhetens skull. Ekonomiskt räckte föräldrapenningen för att gå runt.

Handledaren sade ungefär såhär: ”Hur mycket du än jobbat som uska så är det inget värt när du väl haft ditt första underläkarvik. Och läkarvik någonstans är inte svårt att få oavsett tidigare vårderfarenhet”. Jag var hemma med familjen den sommaren.

I höstas var vi placerade på geriatriska avdelningar. Jag hängde med läkaren på hennes snabba ronder, dikterade in- och utskrivningsanteckningar och fyllde i blanketter. Patienterna var så intressanta att jag ville stanna lite längre hos dem. Höra mer om deras historier. Jag sneglade på undersköterskorna som verkade ha tid att skoja och prata med patienterna medan de hjälpte med frukosten eller tog prover. Jag blev sugen på att testa deras sida av vårdjobbet.

Som tur var fick jag jobb som undersköterska just där i sommar. De flesta andra i klassen jag pratat med ska också vara undersköterskor på olika avdelningar, vårdcentraler eller boenden. Med tanke på bristen på semestervårdpersonal tror jag snarare att vi hjälper bemanningssituationen än förstör jobbmöjligheter för renodlade undersköterskor. Jag har i alla fall inte hört något annat.

Mina före detta kursare har precis avslutat termin 9 och går denna sommar ut på sina första underläkarvik. Det verkar som om alla fått något någonstans. De jag pratat med är rätt nervösa. Det förstår jag. Jag kommer inte att kunna ta läkarvik förrän efter termin 10 (om två år) och då har jag bara ett halvår kvar till examen.
Förhoppningsvis känner jag mig trygg och inte alltför nervös då.

Men nu väntar först och främst uska-jobbet. Kanske borde jag vara lite nervös, men det känns mest bara kul och spännande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera