Krönika

Upp till bevis, annars är det adjö till sifferlösa avtal

Det var en tid när postens bilar stolt visade upp sin slogan ”Posten pålitlig partner”, vilket nog ändå är en ”algoritm” väl värd att minnas. Den får mig dock inte helt osökt att travestera följande: ”Landstinget lismande lurendrejare”.

Läkarförbundet tecknade för några år sedan avtal med Sveriges kommuner och landsting, vilket nog skedde i god tro att motparten skulle leva upp till sina utfästelser om att sifferlösa avtal ligger i tiden.

De första två åren hade central garanterad löneökning, men 2015 var och 2016 är sifferlös. Enligt medlings­institutets beräkningar är det dubbelt så många arbetstagare som har sifferlösa avtal idag jämfört med 2015.

Det finns gott om förespråkare för sifferlösa­ avtal och i deras argumentation hävdas bland annat att en lokal lönebildning stärker insikten att medarbetaren är den viktigaste investeringen för att verksamheten ska gå runt och att en central lönebildning cementerar löneskillnader mellan mans- respektive kvinnodominerade yrken.

Detta förutsätter dock att motparten just inser det först nyss påstådda – värt att upprepas – ”medarbetaren är den viktigaste investeringen”.

I skrivande stund är inte avtalen för 2016 slutförhandlade inom särdeles många landsting/regioner, men de bud som jag hört talas om understiger med marginal det ”märke” som industrin satt som utgångsläge på arbetsmarknaden.

Traditionellt har industrin gått före och satt ett märke för lönebildning. Detta då man enligt svensk modell ansett att samhällsekonomin gynnas om den mer konkurrensutsatta industrin sätter nivån för lönebildningen och att den offentligfinansierade delen av samhället följer i dess spår. Detta är ett helt begripligt resonemang och har varit välfungerande under lång tid.

Visserligen innebär inte sifferlösa avtal noll procents löneökning, men det är uppenbart att de i nuläget tycks vara normerande neråt. Resultaten för läkar­gruppen 2015 är till stora delar en besvikelse och om buden för 2016 inte väsentligt ens i närheten hamnar kring märket kan man lätt konstatera att sifferlösa avtal inte kan tecknas eftersom SKL inte kan få sina medlemmar att förstå att medarbetaren är en viktig investering.

Upp till bevis eller adjö till sifferlösa avtal.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera