Krönika

Premiär som underläkare!

I dag var det äntligen dags. 6,5 år efter mina första stapplande steg in i läkarprogrammets trygga bubbla så stod jag där i dag som en läkare bland andra läkare. Men tre egna patienter att rå om och ansvara för. Sjuksköterskorna kom till mig och undrade olika saker och jag tvingades inse att jag ju inte kan gömma mig bakom att jag bara är student längre. ”Men hur ska vi göra med den här medicineringen nu då?” frågade en av dem och väntade sig ett klart besked. Tur att det fanns en överläkare att rådfråga.

Det blev en lugn förmiddag då jag mest satt och läste på om mina patienter och bekantade mig med avdelningsrutinerna och med Take Care. Efter lunch kom det in en ganska sjuk patient så då blev det mer att göra. Differentialdiagnostiskt klurande med respektingivande överläkaren som även forskar och är grymt kunnig om patientgruppen. Jag har en AT-läkarkollega och en randande ST-läkarkollega. De verkar vara jättetrevliga båda två och det är perfekt att ha dem nära till hands att fråga när jag kör fast. Lite stolt är jag över att jag kunde hjälpa AT-läkarkollegan med en grej i Take Care.

Jag avslutade den här första dagen i mitt läkarliv med att signera min egen daganteckning. En stor och magisk stund i mitt lilla studentliv. Jag behövde inte ange en handledares namn och HSA-ID för att sedan bara spara och stänga. Jag kunde själv signera. Stort!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-03

TEMA: Sjukvårdens Framtid / Anders Anell om nationell styrning / Ordet är fritt – Louise Bringselius / TEMA: Sjukvården i Danmark / Sverige vs Danmark / Aktuell person: Björn Eriksson

Prenumerera