Krönika

Dr Snake: Tiderna har förändrats…

Nu jagas mest avvikelser, miljödiplom eller vårdplatser för hela slanten. Inte ens sköterskor kan man jaga för dom har blivit män. Nä, det är fett ovärt att forska, som en yngre kollega förtydligade det hela vid förfrågan om dennes intresse för doktorsexamen. Hu så hemskt. Vilket språk.

Forskningen har alltså drabbats av Neglectus Adipositas. Ja, då står vi oss slätt i landet… Nu ska man i alla fall försöka underlätta för den kliniska forskningen och det är ju helt rätt. Varför ska nåt behöva vara svårt? Forskning borde likaväl som chefsskap vara en profession i sig. Ett snabbt personlighetstest om man är av rätt typ och vips blir man docent.

Då borde ändå ungdomen betänka hur lätt det är att forska idag mot förr! Då gick man i veckor i korridorer av dammiga luntor och bläddrade efter otydliga referenser, som sen skulle vevas ut sida för sida i syra-kopiatorn. Idag så klickar man ju bara på Enter så ligger hela forskningsfältet framför ens vetgiriga ögon. Bara att hugga in och plita ihop.
Men visst är det trist att vårt avlånga land inte längre är i framkant. Än finns minnen av fornstora dar, hopp om nya nobelpris eller i alla fall en levande akademisk arbetsmiljö. Eller som en kollega på ett universtitetsjukhus, inte fullt så ung, ja inte alls ung faktiskt, vördnadsfullt uttryckte det vid åsynen av ett gammalt plåtskåp fyllt med särtryck av den förre professorns publikationer: Åh titta, ett skåp från forskningens tid”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera