Krönika

The Empire Strikes Back

Eftersom Uppsala är min hemstad och studieort som läkarstudent känns detta naturligtvis tungt. Samtidigt har det varit för mig tydligt att det aldrig funnits någon förankring och kompetens inom akutsjukvård i det ledande skiktet på Akademiska. Akutsjukvården i Uppsala har jag tidigare skrivit om.

En liknande situation hade akutläkarna i Lund för inte så länge sedan. Detta kom de igenom med idogt lobbyarbete och artikelskrivning i media.

Jag brukar ju säga att Sverige ligger ca 30 år efter USA vad gäller kompetens inom akutsjukvård. Nu får jag väl göra ett undantag för Uppsala som härmed ligger ca 40 år efter…

Lennart Persson var för övrigt en arkitekterna bakom nya Karolinska Sjukhuset som håller på att byggas. Där har man bantat vårdplatserna med en tredjedel och tänker sig bara ha en akutmottagning för ”speciellt utvalda patienter”. I praktiken kommer detta garanterat att haverera. Tanken att man på förhand kan veta vem som är akut sjuk är som tidigare nämnt en logisk kullerbytta.

Intressant är att Nya Karolinska Sjukhuset är inspirerat av Cleveland Clinic. Mig veterligen har man där haft akutläkare ett antal decennier…

Det ska bli spännande att följa utvecklingen i Uppsala.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera