Krönika

Tankar under ledigheten

Jag kunde inte låta bli att kolla lite på antagningsstatistiken till läkarprogrammen i dag. Jag minns hur jag satt och plöjde igenom statistik, foruminlägg om spekulationer kring antagningsgränser och reservstrategier för ett och ett halvt år sedan. Jag var så nervös inför mitt antagningsbesked. Och jag minns hur besviken jag var när jag såg att jag var reserv 77 till det lärosäte som jag nästan räknat med att komma in på. Samtidigt blev jag så snopen att min bästa reservplacering var till KI. Nu såg jag att det var några som ser ut att komma in på KI med 1,8 på högskoleprovet precis som jag gjorde. Jag har för mig att det krävts 1,9 till tidigare höstterminer. Men nu ska ju högskoleprovet göras om så gränserna kommer kanske att se helt annorlunda ut framöver.

Jag såg på DN.se att KI:s läkarprogram var den tredje mest sökta utbildningen i landet. 5294 sökande. Det känns fortfarande lite overkligt att jag går på en så populär utbildning. Jag blir så tacksam när jag tänker på det.

I slutet av juni kom tentaresultatet från den stora patologitentan. Eftersom jag hade missat att skriva den bonusgivande duggan var jag riktigt orolig för att jag skulle bli underkänd denna gång. Ja, jag var nästan inställd på det. Jag behövde 15 poäng mer än dem med en godkänd dugga för att klara mig. Men till min stora lättnad gick det vägen.

Nu känns det som att hjärnan fått vila tillräckligt och jag börjar längta till att terminen drar igång igen. Det blir mikrobiologi och farmakologi först. Det ska bli jätteintressant. Min plan är att jag ska börja kika på kurslitteraturen två veckor före uppropet. Men det tänkte jag förra året också och det blev aldrig av. Nu vet jag ju vilket galet tempo terminerna brukar starta med så jag hoppas jag har lite bättre självdisciplin denna gång och kan mjukstarta lite i förväg.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera