Krönika

Spara och Slösa

I serien är det givetvis fult att slösa och sparsamhet tycks löna sig i längden, men vän av ordning undrar då var gränsen mellan dumsnålt och sparsamt går. När det gäller antalet vårdplatser i Sverige har Läkarförbundet och Sjukhusläkarna i mer än ett årtionde kämpat motströms för att belysa effekterna av beslutsfattarnas dumsnålhet och vad det innebär i form av risker för patienter och arbetsmiljö.

I Uppsala har en fyndig sjukhusledning klurat ut att det är för långa överlappningstider mellan dag- och nattpersonal och med det klämkäcka lite obegripliga slagordet patientstyrd bemanning vill man korta ner tiden på flertalet enheter till en kvar från natt till dag. På en akutvårdsavdelning skulle man kunna spara in motsvarande en årsarbetare. För egen del tror jag att det är på andra områden man bör söka efter de största tidstjuvarna.

Undra hur mycket man skulle kunna spara om man mellan varje avgående landstings- eller sjukhusdirektör hade en överlappningstid på 15 minuter i stället för drygt halvårslånga avgångsvederlag och vidlyftiga pensionsavtal? Sedan tycker jag att man kan flytta de väckarklockor man satt in på operationssalarna med syfte att få fart på kirurgerna till alla dessa evinnerliga chefs- och ledningsmöten. När klockan ringer får man snällt avsluta mötet och börja jobba på riktigt.

Givetvis behöver man vårda ekonomin och försöka ha en ekonomi i balans, men man ska nog sikta in sig på kamelerna och inte hela tiden sila mygg.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera