Krönika

Sommarönskan: Färre administrativa pålagor

Men över vädret råder ingen som bekant så det är bara att hålla tummarna och hoppas på lagom sol, lagom värme och lagom med regn.

För att hoppas på rekord i antalet öppna vårdplatser kan vi inte. Tvärtom. Det är säkert.

Men lika säkert är också att vi måste vända trenden med stängda vårdplatser och att diskussionen om vem som gör vad i vården och varför snart gå över i reella handlingar.

Den frustration som finns bland vårdens personalgrupper är oftast centrerad runt att inte ha verktyg och mandat för att göra det som är patientrelaterat, stimulerande och utvecklande.

För att få möjlighet göra rätt saker måste vi organisera uppföljningar etc. på ett sådant sätt så att det inte kräver manuella registreringar, ifyllande av gamla formulär inlagda som dåliga PDF-dokument på stationära datorer eller mailväxlingar in absurdum då det inte är klart vad det är för uppgifter som egentligen efterfrågas.

Min sommarönskning är således att det är dags för de som styr på högre nivå att börja fatta beslut. Tydliga beslut som inskränker administrativa pålagor och tydligt prioriterar vård och omsorg om våra patienter.

Beslut som innebär att verksamheterna får stöd av strukturerna runt omkring dem, istället för att vården ska stödja administrationen.

Så jag väntar med spänning på om Göran Stiernstedt i sin roll som nationell samordnare tar denna boll och om socialminister Göran Hägglund vågar sticka ut hakan innan valet i denna fråga.

Sedan måste jag säga återigen; Gör någonting, VAD SOM HELST, åt denna mailhysteri!

Varför ska det vara så svårt att ta tag i det oerhört irriterande problemet att många anser sig ha rätt att skicka massiva mängder mail till mängder av olika funktioner och medarbetare, och att sedan ett antal av dessa vidarebefordrar mailen för kännedom utan att alls reflektera över om det som skickas är relevant för dem som får det, eller ännu vanligare, redan fick mailet i första omgången!
Jag var på semester och när jag kom tillbaka räknade jag för nöjes skull på omfattningen av dessa onödiga massmail. Jag kände mig inte särskilt munter när jag insåg att de stod för mer än hälften av min mailkorgs innehåll. Rekordet var ett mail som jag fått primärt och sedan fått vidarebefordrat för kännedom till mig av SJU andra personer oberoende av varandra. Det enda positiva med dem var att de gick snabbt att radera.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera