Krönika

Snilleblixtar snabbare än ljuset

Man behöver inte vara Einstein för att se att vården idag inte styrs av Einstein. Tur är väl det eftersom han hade fullt upp med att kröka. Rum. Och det finns som bekant inga sådana lediga på sjukhus.

Men även för dom som inte är Einsteins så är enigheten stor att sjukhusen idag har vissa problem vilket förstås inte får sägas, då negativa påståenden undanbedes å det starkaste, utan med dagens nyorwellska språkbruk så sägs att sjukvården har ”vissa förbättringspotentialer”.

Med detta korrekta språkbruk gäller då att på bästa Einsteinnvis hitta vad som kan göras för att förbättringspotentialerna ska bli färre.

En sak är bytestider på operation. Dessa anses på tok för långa och sinkar den knivgalna glada läkarkåren och deras patienter från ett effektiv flöde. Skillnaden anses stor mot privata kliniker där det dagarna igenom flyter på utan problem medan personalen belönas med både glada tillrop och bonusar. På sjukhusen belönas dagens snabbaste lag med oftast ett fekalt ileus.

En annan potential som inte kräver sin Einstein är att identifiera de kirurger som opererar med en stark kärlek till kirurgin men där kärleken är obesvarad. Dessa individer identifieras med att deras operationer så oturligt sammanfaller med slutet av naturalförloppet.

En annan sak för en Einstein är att titta över är all tidsåtgång för att skriva journaler. I dom kan man få reda på de mest underliga ting man inte hade en aning om att man ville veta som t ex att Bengt, 85, gillar ballonger och att den 32-åriga lap-gallan bor två trappor upp utan hemtjänst. Detta skulle dock aldrig en doktor skriva. Doktorer frågar bara efter var man vill ligga begravd.

Nej, det gör dom förstås inte. För medan andra yrkesgrupper tänker ”Jag dokumenterar ­– alltså finns jag” så tänker läkarna ”Jag är doktor –  jag finns ändå”.

Mycket i vården går ändå fort. Patienterna blir utskrivna i en rasande fart och många alldeles för tidigt. Dom kan man trösta med att de snart kommer in igen. Ett annat tips man kan ge till den som känner att blodet fortsatt droppar eller att droppet fortfarande gör nytta är: Ligg kvar och håll dig hårt fast i sängen. Än så länge har ingen börjat gå handgripligt tillväga.

Chefer i vården förväntas inte veta vad vi gör och redovisar istället sin målvision för värdegrundsarbete för att all personal ska förstå vad de gör. Det brukar vara att vi ska ge den bästa vården. Ja, det omvända vore ju tråkigt. Läkare kan tycka att det känns lite obekvämt eftersom de tidigare aldrig tvekat om varför de går till jobbet.  Än mindre om varför de går därifrån.

En vaken sjukhusdirektör noterade med stigande förvåning att transplantationerna på sjukhuset verkade ske  hipp som happ och med dålig framförhållning. Det blev ju både dyrt och…..ja dyrt. En kirurg föreslog lösningen att via Trafikverket ge råd till medborgare om att börja köra ihjäl sig helgfria vardagar, i början av veckan, vid god bemanning.

Ja en del chefer är så utomordentligt läraktiga att de efter tre veckors chefskurs är så administrativt lobotomerade att de sitter på sitt rum och sågar itu toarullar för att få dom att räcka längre.

Einsteins chaufför lär i alla fall inte ha varit lobotomerad utan en en begåvad karl men inte Einstein för det var ju Einstein som var Einstein. Efter många år i tjänst kunde han i alla fall alla Einsteins föreläsningar utantill.

Eftersom Einstein också kunde dom utantill och var en skojig prick så skojade dom till det en dag och bestämde sig för att byta plats.

Einstein satte sig diskret längst bak i salen och låtsades vara chaufför medan chauffören gick fram och låtsades vara Einstein. Allt gick lysande felfritt ända tills en åhörare kom på den för chauffören dåliga iden att ställa en väldigt klurig fråga out-of -the box som det heter nu för tiden.

Chauffören kände sig tvungen att svara:” Oj, nu får jag nog erkänna…. men så basala frågor brukar jag lämna över till min chaufför. ”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera