Krönika

SKLs lilla röda

Låt hundra blommor blomma tycks SKL tänka i glädjen över förra årets skatteintäkt på en miljard och firade med en självförhärligande skrift i försvar mot både den oinformerade allmänheten och en elak regering och riksdag.

SKL berömmer sig av att vara en arbetsgivarorganisation som driver kommuners och landstings intressen och ger dom bättre förutsättningar för självstyre. Under parollen ”Vi väcker frågor, agerar kraftfullt och bildar opinion” så ger man nu alltså ut en liten skrift för att uppnå detta.

Motton från en annan liten röd bok av äldre datum, som till exempel ”Vi bör stödja allt som fienden motsätter sig och motsätta oss allt som fienden stödjer” står ingenstans i SKLs skrift men det skulle mycket väl kunna ha gjort det.

Den lilla broschyren är inbjudande varmröd i modernt fickformat. Alla uppslag är på ena sidan prytt med ordet MYT i svarta dystra bokstäver och på andra ett glättigt FAKTA i vitt vilket ger en härlig känsla av faderlig trovärdighet. För varje uppslag avfärdas sedan obönhörligt myter om påstådda misshälligheter som man vill att folk genast ska sluta tro på.

Först angriper man den orättfärdiga myten att politiker skulle sko sig på skattebetalarnas bekostnad! Här förklarar SKL lugnande att de ledande politikerna minsann tjänar mindre än både privata VD:ar och landshövdingar. Så det så.

Och visst, politiker tillsätts ofta för att de så gärna vill lära sig något om den verksamhet de ska leda och med denna ambitiösa inställning så ska dom förstås också tjäna ordentligt med pengar. Och även gräsrötterna borde ju verkligen uppskatta att de får ledas av någon som vill lära sig och inte av någon som inte vill lära sig!

Och med det resonemanget så hör det förstås inte heller till saken om en undersköterska, som kan nåt, inte ser skillnad på sin lön och barnbidraget.

Myten om att inget händer i politiken förklaras av att man måste ha tidsödande diskussioner för att förankra och att medborgarna kan utnyttja sin rätt att överklaga beslut. Myten om att politiker inte lyssnar på vanligt folk avfärdas också men motbevisas ju av ovanstående.

Myter om skolan, som påståenden om att allt fler elever inte lär sig skriva och räkna och något så dumt som att det skulle existera socioekonomiska skillnader mellan skolor, avfärdas vänligt men bestämt. Myten att alltfler lärare inte är behöriga beskrivs dock som sann, men bara för att det är statens fel.

Att kvaliteten på äldrevården har blivit sämre är en osanning som bemöts med kraft. Istället anges att allt inte bara blivit bättre utan också att allt fler dessutom får bo i eget rum. Här har SKL faktiskt en poäng. Inte ens gifta får ju bo ihop.

Att det skulle finnas allt färre sjukhus och färre vård­platser säger man är sant  trots att det beskrivs som en myt och det är för att det bara är en fördel enligt ett triumferande SKL. Forskning har nämligen visat att man tillfrisknar bättre i öppenvård! Jo det är sant, det står så, ochså lägger man till  att personalen dessutom blivit allt bättre på att ta hand om patienter i ambulans! Jo det är sant , det står så också.

Oturligt nog har ju många rapporter under hösten visat att ambulanser både skenar och välter och det så till den milda grad att OLA-ambulansen har döpts om till O-balansen av skojfrisk sjukvårdspersonal. Men det kan ju inte informationsavdelningen veta.

Man har också undvikit frågan om städning på sjukhus. De kanske har struntat i omvärldsbevakningen och saknar underlag på det.  Men ett tips kan i så fall vara information om toaletterna på Akademiska sjukhuset i Uppsala som är så smutsiga så dom är utlagda på Youtube.

Nåväl med denna typ av glada fakta hoppas nu SKL att deras medlemmar ska kunna hålla ifrån sig kritik som journalister i nyhetstorka eller av ren illvilja envisas skriva om. För att inte tala om den elaka regeringen som vill stifta lagar om allt de inte begriper..

Vi kan misstänka att SKLs informationsavdelning använt sig av den modernare tolkningen av vad en SWOT-analys är, Severe Waste Of Time.

Och med denna typ av informationsavdelning behövs inte heller dr Snake.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera