Sjukhusläkarna och Sjukhusläkaren gör skillnad
Sjukhusläkarna har just haft fullmäktige och vi har som vanligt stort genomslag för våra frågor, inte minst genom de granskningar och kvalitet som Sjukhusläkaren står för.
Framförallt har Sjukhusläkarens granskande artiklar om Danmarks styrning och tidiga nationella samordning för att hålla igång elektiv vård gjort att allas blickar nu har vänts mot Danmark med mycket media, flera utredningar och granskningar på olika nivåer som följd. Detta kan förhoppningsvis leda till att vi också kan agera som ett land i Sverige.
Dessutom har vi tagit krafttag mot stress, bristande tid för genomtänkta beslut och möjlighet att kunna ta ansvar hela vägen, frånvaro av fortbildning och belyst vikten av ett nära chefskap med branschkunskap, i vårdens fall medicinsk kompetens.
Våra motioner till Läkarförbundet om betydligt stärkta villkor för stöd och ersättning för covidsmitta på jobbet fick överväldigande stöd i Läkarförbundets fullmäktige, trots att avslag föreslagits. Kravet från Sjukhusläkarna är att insjuknande i covid ska klassas som arbetsskada betydligt enklare och för individen betydligt rättssäkrare än idag. Detta förs nu fram på förhandlingsnivå.
Sjukhusläkarnas uttryck ”sätt först på din egen mask hjälp sedan andra” används nu brett… Karin Båtelson
Sjukhusläkarnas uttryck ”sätt först på din egen mask hjälp sedan andra” används nu brett när det gäller vårdens professioner, både av beslutsfattare och andra professioner, inte minst de som arbetat i den hårt ansträngda covidvården, med en nyvaken insikt om att utan vårdprofessioner ingen vård. Det är ett uttryck som hade varit omöjligt att använda bara för ett år sedan, men som nu äntligen har tyngd och giltighet, och fördes fram inte minst i samband med Sjukhusläkarnas framgång i att personal i frontlinjen ska vaccineras inom en högre priogrupp.
I detta nummer har Sjukhusläkaren fortsatt granskningen av flextid. För läkare har det uppstått en mismatch av övertid, flextid och obetald övertid. För andra yrkesgrupper är flextid en möjlighet att planera sin dag utifrån egna förutsättningar med personligt ansvar.
Jag gör färdigt bokslutet på onsdag, kan controllern säga, i god tid innan deadline.
Vi jobbar inte så.
Vi kan inte säga att jag opererar färdigt på onsdag, för jag ska hämta på dagis idag.
Jag avslutar mottagningen i morgon bitti, dom som är kvar kan nattvänta i väntrummet.
Jag sjukskriver på torsdag, patienten har säkert nån kompis att låna pengar av.
Jag ordinerar medicinerna till den nya patienten på fredag eftermiddag, hoppsan hen avled visst.
Nej, jämför inte läkares arbetstid med andra yrkesgrupper, som jurister, ekonomer och ingenjörer.
Sjukhusläkarna är benhårda med att det arbete som inte kan anstå SKA räknas som övertid och inte ”frivillig flex”. Karin Båtelson
Sjukhusläkarna är benhårda med att det arbete som inte kan anstå SKA räknas som övertid och inte ”frivillig flex”. Blir det för mycket sådana timmar ska de inte heller nollas och försvinna, utan ersättas i pengar eller ledig tid.
Och blir det mer regel än undantag ska ansvarig chef se över bemanning, utbildningsnivå och rutiner. Ansvarig chef ska kunna kräva av sin ledning att möjligheter ges för att komma tillrätta med detta uppenbara systemfel.
Strålande välformulerat! Och Äntligen! 👍🥁⌛️
Ett mycket stort arbetsmiljöproblem är att arbetsgivarna tillåts att systematiskt, lättsinnigt och ansvarslöst ”individualisera” alla verksamheternas stora problem, istället för att lägga fokus & ansvaret på, se och erkänna organsationens väldigt uppenbara brister.
AML Afs 2015:4 blir därför helt verkningslös, dvs påbudet att stödet & resurserna måste balanseras mot de höga kraven. Med god bemanning och gott om vårdplatser!
Egentligen så måste någon vård prioriteras bort, denna djupt olustiga och mycket obekväma uppgift för ledningen. Bättre att lägga ansvaret på enskilda individer! Det är så mycket enklare.
Och svagare.
Och fegare.
Givetvis en helt avsiktlig felfokusering, men gravt oseriöst, hänsynslöst och respektlöst!
Det borde vara straffbart, eftersom det skapar ett dåligt arbetsklimat med hög stress & tidspress, vantrivsel & ohälsa, och med tiden personalflykt och hög personalomsättning. Och vad gör det med vårdkvaliteten? Med kontinuiteten? Med patient-kännedomen? Är vi alla verkligen lätt utbytbara kuggar I maskinen? Går det lika bra med dyrare och flyktiga hyrläkare?
Den som har mycket flexplus anklagas oftast automatiskt för att vara en ”dålig och långsam” läkare, istället för professionellt samvetsgrann, kvalitetsmedveten, behovs- & patientfokuserad. Som ”en fara för patientsäkerheten” (dvs enbart då på gruppnivå)!
Inte ett ord om underdimensionerade och överbelastade verksamheter!
Inte ett ord om orimliga arbetsvillkor med för hög arbetsbörda!
Det är den enskilde läkaren det är fel på.
Det är den enskilde läkaren som förstör ekvationen. Särskilt om hen har mage att klaga på och har kritik mot organisationen, konstigt nog.
Resultatet blir en djupt osund och missvisande intern ”snabbhetstävling”, och ”pinnjakt”, vilket mycket sällan ger ett gott resultat för de enskilda patienterna.
Specialistläkare är per definition en samhälleligt sett högpresterande yrkesgrupp. Att inom denna grupp leta syndabockar och spela ut kollegor mot varandra är ett direkt oanständigt fulspel från ledningshåll. Tyvärr inte sällan understött av och påeldat i bästa samverkan med mindre patientfokuserade och mindre nogräknade, mer tjusigt lättsamt karriäristiskt inriktade kollegor. Ett Skamligt fulspel och Systemfel.
Det är hög tid att göra upp med detta djupt avledande, missvisande och orättvisa vanstyre, en gång för alla.
Fram för mer hårdfokus på patienterna och deras behov, liksom på vårdpersonalens!
För arbetsmiljön har ett intimt samband med patientsäkerheten, det har även Socialstyrelsen helt korrekt påpekat. En väl omhändertagen vårdpersonal (inte hårdpersonal!) ger väl omhändertagna patienter. Då kan inte tidspressen konstant tillåtas vara stor.
Finis Malorum!
Salve!