Krönika

Sagan om den lilla gumman och värdet av undersökningar

”Hjärtsjuk man rånad” var rubriken i dagens tidning. Man kan undra om han var på apoteket, tänkte den lilla gumman och fnissade som vanligt åt sig själv.

Hon var väl insatt i den numera högst fördomsfria prissättningen som råder på läkemedel vilket gör att dom med lite otur kan kosta vad som helst. Hon visste också att apoteken numera räknas in i vårdkedjan och det stämmer ju bra då eftersom vården är erkänt farlig.

Den lilla gummans granne, den glade äldre gentlemannen, som också var påläst och alert brukade på sitt glada vis skämta om just vårdens alla farligheter. Hans senaste favorithistoria var att om man korsar en kommunalarbetare och en doktor så får man en mördarsnigel vilket den lilla gumman tyckte var dumt. Hennes man, den Store fine doktorn, hade minsann inte varit nån snigel.

Men, vården är ju faktiskt farlig det visste den lilla gumman också. En studie hon nyligen hade läst hade visat att att man har störst chans att dö under operation på eftermiddagen, under helgtid och i februari. Ingen analys hade gjorts varför, men det gällde nog främst patienter trodde den lilla gumman.

Och det finns så mycket konstiga studier tänkte hon vidare.

Till exempel en annan undersökning som visat att den som har skilda föräldrar, är uppvuxen i en religiös familj och läser företagsekonomi ljuger mest. Ingen analys hade gjorts av det heller.

Och på samma tema finns det också en annan studie som den lilla gumman hört talas om. Den visar att man ger mer dricks till servitrisen om solen skiner och dessutom att man ger mer dricks bara servitrisen säger att solen skiner.

Här behövs ingen analys. Människor är helt enkelt korkade tyckte den lilla gumman. Vilket också bevisas av en annan studie som visar att 80 procent av alla tror att de är smartare än genomsnittet.

Men ljuga ska man ju inte göra, inte ens om vädret, tyckte den lilla gumman. Men det är klart, vi har delat in lögner i rena och vita eller rena och skära och inte ens inom familjen kan man vara säker för varken det ena eller det andra. Vi har alla hört kommentarer från föräldrar som; Nej vi älskar inte din syster mer än dig, eller ännu värre; Din hamster bor nu hos en snäll tant i Värmland.

Och studier i alla ära, man ska allt ta dom med den nypa salt. Och nuförtiden finns också något fint och modernt som heter genomlysning. Det är käckt och bra. Formuleringen ”Vi har gjort en genomlysning” innebär i klartext att en 23-årig konsult med beteendevetarbakgrund har intervjuat tre personer i utkanten av organisationen.

Om man istället säger att man har gjort en ORDENTLIG genomlysning så innebär det samma sak, fast med tillägg av en intervju med högste direktören. Om inte detta är en vit lögn så säg, kunde den lilla gumman tycka.

Nej det gäller att kunna språket. Och ja språket, det är inte bara språket alla våra invandrare får problem med här i landet kåserade hon vidare för sig själv. Den lilla gumman hade nämligen just pratat med en så kallad nysvensk som sökt jobb via arbetsförmedlingen. Personen fick sen se i sina papper att i hennes profil stod det: Sökanden är turk men vill bli läkare.

Trots denna i sak korrekta beskrivning fick hon inget jobb medan andra av typen oturkar fick. Till slut hade personen i fråga tröttnat på särbehandlingen och beslutat ta saken i egna händer genom att rösta på Sverige­demokraterna.
Som hon sa: Om dom vinner valet så får jag i alla fall en gratis­biljett hem till Turkiet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera