Krönika

Rutin som imponerar

Nu är det slut med operationer, intensivvård och narkos för mig, i alla fall i ett halvår och ett sommarlov framöver. Från och med i går är jag på en vårdavdelning och tillbaka i att ronda, skriva daganteckningar, slutanteckningar och ha trevliga samtal med kollegor.

I går passade jag på att följa med en patient när hen skulle på yrselundersökning hos en öron-näsa-halsspecialist. Det var häftigt att se hur väl läkaren behärskade undersökningstekniken och med vilket säkerhet han kunde tolka utfallen. Jag har sett läkare på akuten göra samma statusundersökningar men utan sådan rutin och bedömningsskicklighet. På bara några minuter hade läkaren försäkrat sig om var patientens problem satt ned till vilken anatomisk del av örat som var påverkad. Det är något som verkligen lockar mig med neurologi och öron-näsa-hals-specialiteten. Att man genom icke-invasiva statusundersökningar inte bara kan komma nära utan till och med i många fall komma närmare sanningen om sjukdomstillståndet än vad CT eller MR eller kirurgi kan.

Nu är jag inte längre T5:a. Över helgen har jag förvandlats till T6:a och gått in i en ny termin. Och det känns att jag kommit närmare målet nu. Avdelningsarbetet som förra terminen kändes som en ny och spännande värld känns mycket mer familjärt nu. Fortfarande roligt och lärorikt. Men nu känns det som jag skulle kunna jobba med det här ganska snart.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera