Krönika

Riskerna i vårt yrke

Vi går runt på jobbet i tunna bomulls- eller plastkläder. Vi möter patienter i enrum där vi ska bedöma vårdbehovet. Det är i slutänden läkarens och inte patientens jobb att besluta om att ge en behandling och åsikterna kan gå isär. Jag har hört av kollegor att oenigheter i vissa fall kan leda till riktigt obehagliga eller rent farliga situationer.

Om händelser likt tumultet vid akuten på Karolinska sjukhuset nyligen efter dödsskjutningen i Östberga blir vanligare kan det äventyra inte bara arbetsmiljön och hälsan för dem som jobbar utan sannolikt också patientsäkerheten. Hur bra omhändertagande får man som patient av personal som känner sig osäker och behöver se sig om efter faror?

Jag vet inte hur man ska bäst ska komma runt problemet, men jag undrar om det verkligen vore ett så stort hot mot integriteten om säkerheten höjdes inom sjukvården. Framför allt på akutmottagningar. Ingen ifrågasätter så vitt jag vet att man måste gå genom kontroller innan man stiger på ett flygplan. Det är för allas säkerhet. Det är inte kul att behöva öppna sin väska för främlingar trots att man är oskyldig, men det känns värt det tycker nog de flesta.

Vore det så hemskt om man behövde öppna väskan, såsom innan man får gå in på en större konsert, innan man går in på en akutmottagning? Förutsatt förstås att det inte fördröjer vården så pass att det blir patientosäkert.

Jag önskar i första hand att det inte skulle behövas några säkerhetsåtgärder. Men ska man fortsätta önska eller ska man förebygga?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera