Krönika

Pluggstressen tillbaka

Det var så länge sen nu att jag nästan hade hunnit glömma hur det känns. Senaste tentan var i november förra året. Sedan har det varit väldigt mycket praktik för min del. Intensivt som att vara på ett nytt jobb, men inte så belastande för hjärnan.

Men nu är det råplugg som gäller. Tur att jag har en så bra pluggkompis. Vi kan peppa varandra. I går satt vi hela dagen i ett grupprum och gick igenom olika hudsjukdomar. Från acne till eksem, blåsdermatoser, skabb, läkemedelsreaktioner och kongenitala melanocytära nevi. Det är mycket att hålla reda på. Patogenes, epidemiologi, diagnostik och behandling. Kortison verkar vara bra för det mesta, mot det mesta. Men inte alltid. Och så har vi alla könssjukdomarna som vi ska kunna och veta det rättsliga kring. Jag önskar att fler unga kunde ta lite bättre vara på sina kroppar. Klamydia är så onödigt vanligt och kan ha så hemskt tråkiga biverkningar. Enligt vår föreläsare beror 50-60 procent av kvinnlig infertilitet på en genomgången äggledarinflammation efter klamydiasmitta. Skydda er!

Nu är det bara fyra dagar kvar på hudkursen. Jag har lärt mig jäkligt mycket på den här korta tiden. Det gäller nog alla i klassen. Nu kan vi göra bedömningar av hudförändringar. I början av kursen kunde vi inte ens beskriva vad vi såg på huden på rätt sätt. Det känns bra. Patienter med hudproblem kommer vi alla möta. Och nu kan vi förhoppningsvis även hjälpa dem.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera