Krönika

Paradise Hotel, kungafamiljen och dissektioner

Nästan alla hade något att inflika om dokusåpan som så vitt jag vet mest är känd för fylla, ”intressanta” personligheter och sex på tv. Men jag visste i alla fall att kriminelle profilen Svartenbrandts dotter var med. Jag läste om det i Klick i julas tror jag. Tydligen var det hon som vann.
Den kursansvarige läraren sade nyligen till oss att vi ska komma ihåg att ha ett liv utanför plugget. Han betonade om och om igen att vi inte ska gå ner oss i kurslitteraturen och plugga alltför hårt. Aldrig tidigare har jag gått en utbildning där någon lärare insisterat på att vi ska plugga mindre. Det säger lite om vad det är för personer som kommer in på läkarprogrammet tror jag. Nästan alla har vi kämpat, om inte för MVG i alla ämnen så för högre resultat på högskoleprovet. Många av dem som kommit in via alternativa urvalet har sökt flera gånger och ansträngt sig antingen för bra betyg eller högskoleprov dessutom. Det kanske är lätt hänt att man fortsätter prestera och kämpa, kämpa, kämpa. Och det orkar man nog inte göra hur länge som heöst.
Att ha koll på Paradise Hotel kanske kan räknas som ett hälsotecken i så fall. Det skrattade vi gott åt vid lunchen.
Vi hann också diskutera kungafamiljen. Blir Victorias Daniel prins när de gift sig eller först när hon blir drottning eller aldrig någonsin, undrade vi bland annat. Hur vi sedan kom in på ämnet dissektioner minns jag inte, men så blev det i alla fall. Redan denna termin ska vi tydligen få bevittna en dissektion av en människa. Någon hade varit med om det på en tidigare kurs och berättade att trots att han hade haft dubbla plasthandskar och tvättat händerna luktade fingrarna illa länge efteråt. Vi rynkade alla åt detta och kom fram till att det antagligen är bäst att ta med något neutralt som sallad till matlåda på dissektionsdagen. Jag som aldrig har sett en död människa förut känner mig lite obehaglig till mods inför det ”mötet”. Om elva terminer kommer jag förmodligen ha lärt mig att se på döden på ett helt annat sätt. Men än så länge känns det stort och läskigt och lite obehagligt.
Fast också lite spännande.