Krönika

Pajkastning och självberöm

Det blev uppenbart då Sjukhusläkarna för någon vecka sedan anordnade ett seminarium om den administrativa bördan för att initiera en ordentlig diskussion. Förhoppningen var att frikoppla emotionerna och börja röja i djungeln, eftersom vi inte har råd att fortsätta som vi gör idag.
Men så fort man försöker debattera vad vårdpersonal SKA göra, vad vården BEHÖVER ha gjort och vad som INTE BEHÖVS så håller hälften med och andra halvan går omedelbart i försvarsställning för varför just DEN uppgiften måste göras av läkare.

Sjukvården i Sverige fungerar inte optimalt idag, det verkar alla vara överens om. Mycket finns att göra vad gäller både arbetssätt, framtidsutmaningar och resurseffektivitet.

Därför gick jag förväntansfull till en temadag om framtidens sjukhus. Virtuella sjukhus, kontra fysiska. Tyvärr lämnade dagen en ganska trist känsla av att det kommer bli ännu mer pajkastning och självberöm i framtiden.

Där deltog nämligen ett landstingsråd som med några korta inlägg lyckades förmedla följande budskap; ”Det är gott om primadonnor i vården”. ”Den högsta ledningen i hälso-och sjukvården i Sverige håller absolut högsta kvalitet och kompetens, däremot är ledningen längre ner i organisationen inte alls bra, utan tvärtom riktigt dålig”.

”I framtiden måste man utse ledningar på helt annat sätt”.

Antagligen ska regissörerna utrangeras och producenterna bli kvar.

Som slutkläm fick vi läkare veta att vi ska sluta ”snoka” i patientjournaler. Det aktuella och omdebatterade fallet med en smärtläkare som polisanmäldes för dataintrång av både patienten och sin egen verksamhets­chef lyftes fram som ett utmärkt exempel på övergrepp som vi gör oss skyldiga till.

Frågan är nu hur landstingsrådet ska motivera detta uttalande, som yttersta representant för den kompetenta högsta ledningen inom hälso-och sjukvården, då läkaren bara några dagar efter det tvärsäkra visdomsordet friades av rättsväsendet?
Ska hon gå till förnyat anfall eller ska hon skylla på inkompetenta första-linjechefer, som fått billiga råd av den juridiska expertis som sjukhusen idag har råd med?

Själv tänker jag, att eftersom hennes syn på vården och dess medarbetare är att vi varken är kompetenta, ser till patienternas behov, eller ens är kapabla att fungera i organisationen där vård faktiskt utförs, så är det väl bara bra om flera av oss väljer att hitta andra arbetsgivare, så att vi inte förstör det som den absolut högsta kompetensen levererar.

Mikael Rolfs,
styrelseledamot i Sjukhusläkarna

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera