Krönika

På västfronten intet nytt

Efter att ha lämnat frukost till Fikru på sjukhuset åker vi till domstolen. Vi kommer en stund efter att förhandlingarna skulle ha börjat kl 8.30, men ändå är vi först. Successivt droppar folk in. Komera, lokalanställd på Reuters som frilansar åt SVT, är den enda journalisten. De enda svenska journalister som varit här är Emanuel Sidea för Veckans affärer 2013 och Peter Alestig för Svenska Dagbladet i maj 2016. Emy berättar att Komera gjorde många reportage kring Johan Persson och Martin Schibbye när de satt fast i Etiopien. Jag undrar om det var journalister från Sverige här då också? – Jovisst, många olika team från olika bolag.

Den svenske ambassadören ansluter och vi står och pratar i solen om hur Fikru ska kunna evakueras. I nuläget ser det ut som att han skulle kunna flyga reguljärt tillsammans med en specialistläkare. Strax därefter kommer Fikrus etiopiske advokat, som går in i domstolsbyggnaden för att höra när det är dags för Fikrus fall. Han kommer tillbaka med beskedet att jourdomstolen inte kan fatta något beslut eftersom de precis fått ärendet i sin hand. En kafkainspirerad fars följer där vår lilla grupp villar runt inne i domstolen efter närmare besked. Jag försöker att inte vara i vägen, men ändå vara närvarande. Vid ett ögonblick befinner vi oss i en liten klunga mitt på golvet framför alla åhörare i rättegångssalen, där andra ärenden pågår. Hur hamnade vi där? Domaren sitter visst i ett litet rum bredvid och vi tränger oss in där. Två kvinnor jag inte känner igen står framför oss och pratar med en man bakom ett skrivbord till höger. Innan de har talat färdigt börjar Fikrus advokat att prata med mannen bakom skrivbordet till vänster. Man ska visst hålla ett respektfullt avstånd på minst två meter, så alla tränger ihop sig eftersom samtalstonen är så lågmäld att jag nog inte skulle förstått ens om det varit på engelska.

Domaren förklarar att han förstås inte kan fatta något beslut eftersom han inte haft tid att sätta sig in i ärendet. Varför har inte domarna vid förra tillfället i tisdags gjort det? De var ju väl insatta i fallet. Det här kanske är så komplicerat att det måste vänta tills den ordinarie domstolen öppnar efter sommarstängningen? Han lovar i alla fall att försöka, med betoning på försöka, att få allting färdigt till på måndag så att det kan komma ett besked då.

De journalister från olika svenska media som har kontaktat Emy tvekar. Om Fikru inte släpps fri finns det väl inget att rapportera om? Att domstolen skjuter upp beslutet är ju ingen nyhet. Hon svarar tålmodigt på frågorna och jag beundrar hennes lugn. Själv har jag lust att skrika att om medierna hade valt att följa Fikrus fall hade det varit en riksangelägenhet och de hade varit här på plats. Då hade de själva kunnat rapportera om det absurda i den här processen i stället för att referera till uttalanden från Fikrus advokat. De hade kunnat intervjua Fikrus behandlande läkare i stället för att citera en läkare i Göteborg som bedömer tillståndet som livshotande. Och de hade kunnat publicera det intetsägande åtalet, i stället att skriva att Fikrus familj hävdar att han är oskyldig.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera