Krönika

På kryss i kollissionskurs

drsnake_highDet finns många gamla visdomar bland de lärde. En är att det finns många enkla lösningar på komplexa problem. Och att alla är fel. 

Den  glada Försäkringskassan resonerar precis på samma sätt. Fast tvärtom. Det finns många komplexa lösningar på enkla problem…. och alla är rätt! Yey!

Nä ingen detalj är för liten resonerar den energiska myndigheten och utformar oförtrutet vidare det fantastiska Intyg som till gagn för Samhället ska fyllas i med Mycket Viktigare Saker som alla  är lika viktiga för att patienter inte ska få ut någon ersättning.

Blanketten innehåller generöst och väl tilltaget plats för mängder av kryss som ska klickas i pyttesmå rutor som svar på finurliga frågor formulerade med termer utan innebördes skillnad. Information, (får inte blandas ihop med underlag), om exakta datum för decennier sedan gärna med klockslag, ger pluspoäng.

Den prestationsinriktade läkar­kåren fyller av omtanke om patienten troget och andlöst i de ändlösa frågorna, fast kanske mest för att man inte kommer vidare annars.

Men det finns en grupp av lite bångstyriga läkare som envisas med att också vilja ha tid att träffa sina patienter och har döpt den fina Blanketten till ”Patientens Liv och Doktorns Död” och kategoriserar alla frågorna med de tre O:na – Oväsentligt, Obegripligt och Omöjligt att veta.

Några frågor kategoriseras också under D vilket betyder Dra åt helvete. Men då har det gått riktigt långt och oftast  hänger sig datorn och doktorn ungefär samtidigt eller så datorn först men i alla fall alltid någon.

Några läkare  har pratat om att tillgripa en samvetsklausul för att slippa, men eftersom läkarkåren är emot samvetsklausuler så  nöjer man sig med att begära intyg för att slippa dessa intyg.

Men den välmenande och ansvarstagande  Försäkringskassan som ändå ser sig som stolt härförare till försvar för stat och välfärd har stått för utbildning i Hur Doktorn  Fyller i Blanketten. Och då det visade sig att så många läkare var framgångsrika med att lära sig hur man på Försäkringskassevis ska fylla i korrekt så har man beslutat att med kraft lägga ner utbildningen

Men man kan faktiskt ändå tycka att den stolta försäkringskassan är orättvist behandlad av läkarkåren. Som de själva konstaterar ibland när optimismen och tillförsikten falnar: ”I det här landet kan man inte ens försöka få  lite ordning och reda utan att bli kallad inkompetent”

Ja, vi vet ju sannerligen att samhället i stort, och läkarkåren i synnerhet, är synnerligt inskränkta och fast i gamla hjulspår. Bert Karlsson har ju mötts av exakt samma oförstående under sin karriär och  uttryckt det så talande:

”I det här landet kan man inte ens starta ett främlingsfientligt parti utan att bli kallad rasist.”

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera