Krönika

Om den lilla gumman som inte kunde stå (del två)

Det var en gång en gumma som bodde i sin villa och som en dag blev blå och inte kunde stå.

Den gången åkte hon till sjukhuset och förärades ett nytt kranskärl i universitetssjukhusfart, vilket var väldigt bra för hjärtat men inte till så stor hjälp för hennes diagnos som var lungemboli.

Hon kom i alla fall hem till slut med många nya erfarenheter och levde lycklig om än inte i alla sina dagar så åtminstone i några år.

Men så bar det sig inte bättre än att hon ånyo en dag inte kunde stå även om hon denna gång inte också blev blå. Eftersom gumman gärna ville klara sig själv och inte ligga samhället till last tog hon en taxi till sjukhuset. Att komma fram på detta diskriminerande vis kan straffa sig eftersom det finns de som anser att man bara ska åka in till akuten när man är medvetslös.

Men den lilla gumman blev trots färdsättet väl omhändertagen och utredd i både hjärtat och hjärnan. Inget av organen visade sig vara i något vidare skick men dock inte tillräckligt illa för att förklara de underliga symtomen varför hon fick läggas in direkt, dvs inom ett dygn. På avdelningen blev det däremot stopp för fortsatta undersökningar eftersom det under dygnet oturligt nog fyllt på sig med patienter både i korridorer och tvättrum och därmed även på akuten.

Vid en sådan stor orderingång är det viktigt att både hålla uppe produktionstakten och minska lagerstocken som man nu förtiden uttrycker det, så väntetider på akuten är därmed det närmaste en dödssynd man kan komma. Patienter på akuten har därför förtur till alla undersökningar för att slippa skrivas in, medan patienter på avdelning får vänta och inte kan skrivas ut.

Att läkare protesterar hjälper föga eftersom, som en i ledningen bekymrat uttryckte det, läkare bryr sig inte om kvalitet, läkare bryr sig bara om patienter.

Men den lilla gumman var så glad att hon var omhändertagen och förklarade storsint för sin dotter, som fortfarande var läkare inom sjukvården, de som bestämmer är inte dumma. Dom har bara lite otur när dom tänker.

Jakten på väntetider har dock nu i valtider spridit sig över hela landet och ett landsting kunde i våras visa upp strålande resultat med plötsligt en hel timmas kortare väntetid på akuten vilket tyvärr sen visade sig vara orsakat av omställningen till sommartid.

På avdelningen hade den lilla gumman det livat. De första dagarna delade hon visserligen rum med två kvinnor men dessa byttes sedan ut mot två gubbar vilket gumman noterade med skräckblandad förtjusning. Hon var ju änka sedan flera år och tyckte det kändes lite underligt, men som hon sa, tanter pratar ju bara sjukdomar medan vi har så trevligt och diskuterar både järnvägar och luftballonger.

Nackdelen är förstås att en hör dåligt och att den andra har två emaljögon där bara det ena fungerar, skojade den lilla gumman som blivit riktigt upplivad av sällskapet.

Vissa nackdelar fanns ju förstås märkte hon. Den trevliga godisvagnen hade blivit en sanitär olägenhet och var avskaffad. Ett tag trodde hon att också sjukgymnasterna blivit sanitära olägenheter men de kom faktiskt en liten stund varje dag förutom lördagar och söndagar och helgdagar och om någon var sjuk, men när de kommer är de så trevliga sa den lilla gumman glatt.

Nåväl efter tag fick den lilla gumman göra sina sista undersökningar där man kom fram till att det var nåt cirkulatoriskt som felades och då kan man visserligen inte gå men i övrigt är det inget fel på en som läkaren sa, och så skulle den lilla gumman få gå hem.

Väl hemma i sin egen säng i sin egen villa låg hon och funderade på den underliga värld som hennes dotter arbetade i. Bland annat tänkte hon på när hon gått förbi sjuksköterskans stora expedition och hört hur han i telefon eftersökt ett baktlab-svar på en patient. Eftersom även den andra telefonen ringde oupphörligt hade han till slut lyft den luren och svarat ilsket:
Kan du vänta ett tag för jag har infektion i andra ändan.

Dr Snake

Läs också: Sagan om den lilla gumman som blev blå och inte kunde stå – del 1.

https://www.sjukhuslakaren.se/2008/08/22/dr-snake-sagan-om-den-lilla-gumman-som-blev-bla-och-inte-kunde-sta/

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera