Krönika

Nirvana för en chef

Det våras inte nånstans denna vår, och inte heller för våra chefer i vården. Vårvindar friska viner på toppen och halveringstiden för chefer halveras halvårsvis. Är det inte orättfärdiga medarbetare som attackerar någon rättfärdig organisationsförändring så är det orättfärdiga politiker och journalister som frågar orättfärdiga frågor. De ambitiösa läkare och civilingenjörer och hamnarbetare som innehar chefsjobben i vården har börjat önska sig till PostNord. Där lämnar ingen någon post.

Men som ny chef finns några enkla regler för att trivas på jobbet. Det gäller att vara tydlig och osynlig. Man blir aldrig kung i sitt eget land, eller jo det blir man ju kanske, men det är ändå alltid bättre att fila på stjärnstatusen på avstånd.

Medarbetarna har ju luttrats i att när chefen kommer så är det något som ska läggas ner. Och att den ledande Värdegrunden, varpå sjukhusets själ tryggt vilar, är att aldrig vänta till imorgon med det som kan raseras idag.

Så för den nya chefen gäller det att utnyttja de underutnyttjade utvecklingssamtalen och snabbt utvärdera vem som är vem i den egna arbetsgruppen och därmed dess styrkor och svagheter.

Statistiskt är det enkelt. Vetenskapen har mycket noggrant kartlagt normalfördelningen i en arbetsgrupp. I en normalpopulation medarbetare på ett sjukhus är en procent helt galna, två procent hatar varann, två procent hatar alla, fem procent är rätt lata och 75 procent har en lång radda diverse personliga problem som exempelvis barn. De övriga 15 procenten är hyfsat normalpresterande och dom gör man till mellanchefer. Sen ger man alla samma lön oavsett prestation och till sist delar man in alla i olika grupperingar så man inte behöver träffa nån.

När detta slutligen är uppnått kan man lugnt sitta på sitt rum och chefa sig och vidarebefordra mail i linjen hela dagarna, det ger ett kraftfullt och aktivt intryck på de som vet ens namn.

Men ibland kan ändå en och annan medarbetare slinka in och vilja diskutera något. Eftersom den personen härmed är identifierad som en-procent-gruppen brukar chefen tänka lugnt – jaja han har alla bokstavskombinationer utom I och Q.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera