Krönika

Någons första andetag

Jag var inte förvånad över min reaktion. Jag undrar om jag någonsin kommer att bli härdad nog att känna mig oberörd. När det lilla knytet kom fram och lades på mammas bröst, skrek sådär hjälplöst och underbart som bara nyfödda kan och mamman tog emot honom med så mycket kärlek… då blev det tjockt i halsen. Och jag fick nästan tårar i ögonen. ”Grattis!” fick jag fram.

Jag har nu gått en vecka på gynekologi- och obstetrikmomentet. Jag har gått tre pass med barnmorska för förlossningen. Ett dagpass, ett kvällspass och ett nattpass. Totalt har jag fått se fyra barn födas. Det var mäktigt att se. Och overkligt på något sätt. Att en ny människa blir till* där och då. Jag kan förstå att man vill bli barnmorska. När mamman och pappan ser med nyblivna föräldraögon på den lilla nyfödda känns kärleken i hela rummet.

Men jag har också fått perspektiv på hur farliga graviditeter och förlossningar kan bli. Och hur viktigt det är att fånga upp möjliga larmsymtom tidigt. När jag var gravid reflekterade jag inte så mycket över varför barnmorskan ville kolla blodtrycket, blodsockret och urinsticka titt som tätt. Jag är rätt glad att jag fick vara ”ovetande” om graviditetsfaror.

Gynekologiska placeringar har jag inte börjat med ännu men jag har fått träna på gynekologiskt status. Det ska bli intressant att lära mig mer på placeringarna sedan. Det har varit svårt för några killar i klassen att få kvinnors tillstånd att vara med vid undersökning. Jag kan förstå deras besvikelse och frustration, men samtidigt respektera kvinnornas rätt att säga nej till studenter oavsett orsak. Problemet blir ju när orsaken är kön på undersökaren. Kursledningen jobbar med att komma runt problemet. En student föreslog att manliga kandidater skulle få gå med manliga gynekologer. Kanske det avdramatiserar könsaspekten.

Nu kommer mitt-terminströttheten och det blir inte lättare av oktobermörkret. Det är bara en månad kvar till tentan. Bara att kämpa på.

 * möter sin omvärld.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera