Krönika

Min sista dag som läkarstudent

I tisdags var min allra sista dag som läkarstudent och den avslutades på Huddinge sjukhus infektionsklinik. Jag är så nöjd jag kan bli med att min sista examination på utbildningen fick bli en fallpresentation tillsammans min kursarkompis J om feber från tropiska områden.

I måndags var det min avslutande kliniska placering och jag träffade patienter för sista gången i studentrollen. Jag minns fortfarande klart och tydligt min första ”egna” patient, en herre med lungemboli som då hade börjat återhämta sig efter några vårddygn. Jag var jättenervös för jag skulle bevisa för en överläkare att jag var värdig att få mitt kliniska körkort – testet som skulle ge mig tillträde till de kliniska terminerna.

Min sista patient på läkarprogrammet hade också han andningsrelaterade besvär, där en av diffdiagnoserna var lungemboli. Jag insåg då där jag stod bredvid infektionsspecialisten att jag aldrig mer kommer att ha privilegiet att följa en mer erfaren kollegas arbetsrutiner och tänkande på så nära håll utan att ha något annat eget ansvar än min egen inlärning. Kanske kommer jag att sakna det, för nu börjar resan där allt mer ansvar kommer att läggas på mina läkaraxlar. Men det känns framför allt spännande och jag är redo för utmaningen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera