Mediebilden av oss läkare
Jag blev intervjuad i det senaste numret av Sjukhusläkaren. De ville skriva om läkare som skolat om sig från andra yrken och jag blev tillfrågad eftersom jag tidigare har varit journalist.
En sak jag sade i intervjun har jag funderat vidare på efteråt. Att jag uppmanar fler läkare att prata med media och ta hjälp av journalister. Jo, jag tycker att vi ska det. För vi har så mycket viktigt att berätta om vården. Om allt som skulle kunna fungera så mycket bättre om bara fler förstod och kunde se det vi ser.
Men är det verkligen så enkelt att få journalister att lyssna?
Jag pratade häromdagen med en gammal journalistkollega. Vi kom in på vad mediers främsta uppgift är. Jag sade att det väl är att skildra sanningen? Hon rättade mig. ”Medier ska lyfta fram de svaga i samhället. De som inte hörs annars, vi ska föra deras talan”. Då insåg jag något jag inte hade tänkt på förut. Vi läkare klassas som samhällets elit. Mediebilden av läkaren är den privilegierade, välavlönade makthavaren inom sjukvården. Det finns inte plats för nyanser och gråskalor som att det är en lång väg att gå till den där höga lönen eller att många läkarstudenter får kämpa i ekonomisk motvind på grund av CSN:s orubbliga 6-årsgräns för studiestöd. Vi är inte särskilt medialt intressanta när vi talar i egen sak.
Men vi läkare blir lyssnade på av journalister i rollen som företrädare för våra patienters bästa. För då företräder vi de svaga. Vi blir också lyssnade på i egenskap av experter inom olika medicinska områden.
Något jag tycker att vi läkare borde uttala oss mer om än vi gör, eller tillåts göra, är patientsäkerhet. Ordet verkar ha blivit ett mantra för alla beslutsfattare och politiker inom hälso- och sjukvården. Oavsett vårdplatsbrist, överbeläggningar, personalbrist, haltande teknik eller dålig kommunikation ”så är patientsäkerheten i alla fall inte hotad”, säger man. Är det verkligen så?
Så ett tips till alla som vill närma sig journalister. Presentera er som företrädare för era patienter och experter på patientsäkerhet.
Länk till artikeln:
Tack A.!
Jag tycker att vi läkare skulle behöva ta mer plats i den offentliga debatten, inte bara i traditionella medier utan i alla tänkbara forum. Jag tycker att det är synd att medieträning/mediekunskap inte kan ingå på något sätt i läkarprogrammet.
Läs- och tänkvärt!
Bra poäng också – det är ju faktiskt för patienterna läkare jobbar, även om det egna arbetet i övrigt förstås är viktigt också. Trevlig bild också att läkare är privilegierade, välavlönade makthavare – känns inte helt rättvisande i dagsläget…
Hoppas bara information till media kan ge något och åtminstone få upp ögonen på beslutsfattare så det inte försöker/fortsätter ta enklaste/billigaste vägen, när ”patientsäkerheten inte är hotad”. För vad händer när den verkligen är det? Det förekommer ju tyvärr att patienter far illa, ibland riktigt illa och då är det så dags…
/Något skeptisk läkarstudent