Marhaba! Ana tabiba. Ayna l’wajaa?
I ungefär två års tid har jag funderat på att lära mig arabiska. Vid flera tillfällen på olika sjukhusplaceringar har jag önskat att jag hade förstått bara lite eller kunnat säga bara något. Men det har märkligt nog varit svårt att hitta nybörjarkurser på kvällstid i ett av världens vanligaste språk.
Nu när jag forskar och har ett lite mer förutsägbart schema passade jag på att skriva till en av de stora kursarrangörerna i Stockholm. ”Kan ni inte sätta ihop en kurs i arabiska för läkarstudenter?” frågade jag. Glädjande fick jag snabbt svaret ”javisst, det går bra!”. Via Facebook fick jag lika snabbt ihop 10 intresserade läkare och sjuksköterskor. Nu är vi i gång och har hittills haft tre kurstillfällen.
Visst kommer jag inte att kunna säga mycket eller förstå speciellt mycket efter en nybörjarkurs. Men jag kanske kan säga något, lindra något, ge någon slags trygghet till patienten. ”Hej, jag heter Christine och är läkare här. Vi har snart en tolk med oss per telefon” på hens modersmål tänker jag är bättre än att patienten varken vet vem jag är eller vad som händer härnäst.
Det är också intressant att förstå lite mer om skillnader och likheter mellan de arabisktalande kulturerna. Såsom att det finns fem dialekter av arabiskan från Marocko till Saudiarabien, att egyptiska tv-serier är poppis även bland dess grannländer eller att standardarabiska förstås av nästan alla men inte talas av någon (förutom nyhetsfolket på Al-Jazeera). Nu är det roligt att sitta på tunnelbanan och försökte uttyda om det är arabiska som pratas och ifall jag kan uppfatta något enstaka ord. Det ska bli intressant att se om får någon användning av mina högst begränsade språkkunskaper i arabiska när jag jobbar som underläkare i sommar.
Vi fick förresten tips om ett dokument som jag tror att alla i vården kan ha nytta av att läsa. Det handlar om hur man kan förstå och bemöta syriska flyktingar på bästa sätt.
Länk: http://www.unhcr.org/55f6b90f9.pdf
Och jo, för dig som inte förstod: rubriken betyder ”Hej! Jag är läkare. Var har du smärtan?”