Krönika

Ledningen backar om omorganisation

Som Sjukhusläkaren tidigare rapporterat har Akademiska sjukhusets lednings förslag på omorganisation av anestesi-och intensivvårdskliniken samt neurokirurgiska kliniken skapat oro och ilska hos flera anställda. Under ett par konsekvens- och riskanalysmöten under hösten fick de anställda framföra sina åsikter. Det resulterade till slut i att sjukhusledningen ändrade sig.
– Det var så massiv och unison kritik att de inte hade kunnat göra annat, säger Göran Elwinger, ST-läkare på anestesi- och intensivvårdskliniken.

Bättre förslag

Det var inte bara de närmast berörda som protesterade utan även personal från andra avdelningar och kliniker. Göran Elwinger tror också att medieuppmärksamheten påverkade ledningen.
Anestesi- och intensivvårdskliniken kommer nu, i stället för att delas upp, flytta till kirurgdivisionen. Operations- och anestesipersonalen från kirurgdivisionen kommer att upptas i anestesi- och intensivvårdskliniken. Neurokirurgiska kliniken berörs inte alls.
Konsekvens- och riskanalysen för den nya omorganisationen är precis färdig.
– Jag ser bara fördelar med förändringen, säger Göran Elwinger.
Tror du att ledningen kommer att agera annorlunda i sitt förändringsarbete framöver?
– Jag tror ingenting, men jag hoppas. De får jobba ganska hårt nu för att inge något förtroende. Jag är inte helt övertygad om att de inte har någon räv bakom örat, säger han.

Sitter säkert trots protester

Han hoppas att det inte kommer att behövas en lika massiv uppståndelse för att få gehör för kritik nästa gång det blir aktuellt.
Har du något tips till kollegor som hamnar i en liknande situation?
– Försök att vara unisona och ena er. Försök också att hitta konstruktiva och kreativa sätt att påverka.
Göran Elwing tror att många kan vara rädda för att uttala kritik eftersom de inte vill riskera problem med sin anställning.
– Det är olyckligt att det är så. Jag har kollat med facket hur jag ligger till efter att jag kämpat mot ledningens förslag och jag fick veta att jag inte har gjort något som jag inte har rätt till, säger han.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera