Lättare komma in på läkarprogrammen
Som vanligt var det tusentals sökande till landets läkarutbildningar denna vår. Populärast som förstahandsval var Karolinska institutet med 1174 personer i kö.
Sjukhusläkaren.se har gått igenom antagningsstatistiken för de senaste elva åren och under dessa år har det alltid krävts minst 1,8 på högskoleprovet för att bli antagen i den kvoten på någon av landets utbildningar.
1,7 gräns i Umeå
Men nu är det för första gången ett par personer med 1,7 som blivit antagna till ett läkarprogram, och det som reserver i Umeå och Linköping.
Enligt programsekreteraren för Umeås läkarprogram, Helena Moliis, har man hittills ringt in 17 reserver i högskoleprovskvoten, 11 reserver i alternativa antagningen och 5 betygsreserver.
För att bli antagen till Karolinska institutet har det sedan 1998 och fram till våren 2008 krävts maxpoäng, 2,0, på högskoleprovet. De senaste tre terminerna har en del personer med 1,9 också kommit in. Men nu är det för första gången också ett antal reserver med 1,8 som får börja på Karolinska institutet.
– Att vi måste kalla reserver trots att vi gör ett överintag från början beror på att vissa får anstånd med studiestarten eller flyttas till högre terminer. Den möjligheten finns även för reserver som antagits så det kan dröja ännu ett tag innan reservantagningen är klar, säger Anneli Wallberg på Karolinska institutets antagningsenhet.
Fler platser och slopad kvot
Till övriga läkarutbildningar är det 1,8 som varit gränsvärdet för antagning genom högskoleprovet och samtliga med denna poäng har så vitt sjukhusläkaren.se erfar ännu inte antagits.
En anledning till att gränserna för högskoleprovet har sjunkit är slopandet av den så kallade HA-kvoten höstterminen 2008. Den innebar att personer med minst fem års arbetslivserfarenhet kunde plussa på 0,5 poäng på sitt högskoleprovsresultat. En annan bidragande faktor kan vara det utökade antalet studieplatser.
Maxpoäng krävs för betygsgrupp
När det gäller betygskvoten har minimigränsen för antagning sedan hösten 2002 varit maxpoängen 20,0. Det verkar fortfarande gälla denna vårtermin på samtliga lärosäten även om gränsen troligen sjunkit något för de lärosäten som urskiljer sökande med maxbetyg med hjälp av högskoleprovsresultat.
Från och med hösten 2010 delas betygskvoten upp i en direktantagningsgrupp för personer med betyg direkt från gymnasieskolan och en grupp för de som har kompletteringar eller betyg från komvux. Utländska betyg och folkhögskolebetyg utgör två ytterligare kvotgrupper.
De förändringar som gjorts kommer säkert minska betygsinflationen på sikt, men jag kan inte säga annat än att jag är överlycklig att jag hann komma in på utbildningen innan det nya systemet togs i bruk. Jag läste upp ett ämne (och hade inte tillräckligt höga poäng på HP) vilket således skulle lett till att det blivit svårt att komma in i dagens läge. För om jag förstått det rätt är den speciella kvoten för de som läser upp betyg extremt liten.
En starkt bidragande anledning är också användningen av högskoleprov som urskiljningsmetod vid lika betyg (20,0 respektive 4) eftersom det dels ”drar bort” många med hög poäng enligt både HP och BG och dels minskar incitamenten för upprepade försök till riktigt höga HP-poäng (jämfört med tidigare, då lottningen i gymnasiebetygskvoten närmast tvingade många att välja mellan studier i utlandet eller att få minst 1,9 på högskoleprovet). I dagsläget används högskoleprovet i antagningen till nästan samtliga platser vid läkarprogrammen.
En liten parentes är också att det redan tidigare har gått att bli antagen med 1,7 på högskoleprovet, via Umeås intervju-kvot som på grund av sin uppbyggnad inte helt missvisande kan beskrivas som en högskoleprovskvot med möjlighet till bonuspoäng, ungefär som den nu avskaffade HA-kvoten fast med annan bonuspoänggrund än 5 års arbetslivserfarenhet.