Krönika

Lättare att vara nyttig

Vi håller just nu på med ett projektarbete om kolesterol. För mig var detta lilla ämne tidigare något som jag tyckte bara berörde äldre människor och som jag inte behövde bekymra mig om än. Det tycker jag inte längre.
Ju mer jag lärt mig om lipider, kolhydrater och proteiner desto mer motiverad har jag blivit att äta bättre och leva mer hälsosamt. Det har aldrig varit högst på min agenda tidigare.
Nu när jag ser en stor och mumsig kokosboll ser jag samtidigt för mitt inre öga hur jag överöser mina stackars små endotelceller med triacylglycerider som sedan åker vidare och ansamlas som en lämplig fettvalk någonstans.
Kolesterolprojektet har dessutom fått mig att se hur de luriga LDL-partiklarna oxideras i mina tunnaste kärl och ansamlas som elakt plack som ger mig en hjärtinfarkt någon gång i framtiden.
Aldrig tidigare har det varit så lätt för mig att motstå kakor, glass, godis, wienerbröd eller annat som jag misstänker leder till något av det ovanstående. Till min glädje läste jag dock nyss att choklad innehåller 18-kolsfettsyran stearinsyra och att den ”bara” ger en smärre ökning av plasmakolesterol. Så nu kan jag nog tillåta mig lite choklad emellanåt.
När jag berättade det här med hälsosamma läkare för min sambo ryckte han bara på axlarna och sa:  ”Det är väl inte så konstigt. Bilmeckar har ju inte problem med sina bilar eller hur?”
Nej, så kanske det är.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera