Krönika

Läkemedlens knepiga värld

Jag får alltid smärre panikkänslor när jag ser nya formler och räkneuppgifter för första gången. Till exempel Ke=ln C0-lnC1/t0-t1. Jag måste övervinna känslan av att jag omöjligen kommer begripa vad det innebär. Jag får andas lugnt och ta en sak i taget. Då brukar det lösa sig. Nej, jag är en bokstavsmänniska. Vi fick Fass i två volymer och Läkemedelsboken i dag. De gör mig bara lycklig. Hellre 2500 sidor text än en matematisk formel.

Men farmakologi är intressant som sjutton. Vi fick bland annat en uppgift som handlade om hur mycket amfetamin som kan passera från mammans blod till bröstmjölken. Det visade sig att eftersom bröstmjölken har lägre pH än blodet kommer den att få en högre andel av det svagt basiska läkemedlet.
Vi fick också räkna på alkoholens kinetik. Tydligen hade de tidigare labbar där läkarstudenter fick dricka sig till en promillehalt på cirka 1,0 och sedan utföra olika uppgifter. Men det har de slutat med nu.

Nu ska jag läsa en forskningsartikel med titeln ”Transfer of Buprenorphine into breast milk and calculation of infant drug dose”. Det är deadline för genomgång av den i morgon. Det blir bra godnattläsning. Jag minns från neuropsykologiföreläsningarna att det var lättast att minnas sådant man läser innan man går och lägger sig. Vi får väl se om det stämmer.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera