Krönika

Läkare som hobby?

Jag visste redan när jag var liten att jag ville bli läkare eller journalist. Aldrig har tanken slagit mig att jag kan vara både och samtidigt. Nu är det väl delvis på grund av att det nog är svårt att vara neutral som journalist och bevaka vården om man samtidigt är anställd av ett landsting. Men jag skulle kanske kunna jobba deltid som läkare och deltid som sportjournalist. Från operation till match i Globen. Nej, det känns konstigt. Att forska inom sin läkartjänst eller vara fackligt aktiv känns okej. Men att göra något helt annat? Funkar det?

Jag hörde om en person som tänkte jobba som stafettläkare i Sverige eller i Norge några månader om året och sedan spendera resten av tiden åt sin passion i livet som inte har det minsta med sjukvård att göra. Som patient skulle jag nog inte vilja ha en sådan person som läkare. Jag tänker att erfarenhet och ständig nyfikenhet på att lära sig mer utgör två viktiga kriterier på en bra läkare. En person som större delen av året är helt bortkopplad från sjukvården kan väl inte hänga med i utvecklingen? Jag tycker också att det är märkligt att man kan tjäna en hel årslån på bara några månader som vikarierande läkare. Särskilt med tanke på att de fast anställda på samma vårdcentral (om det finns några) tjänar betydligt mindre. Det gynnar varken skattebetalarna eller patienterna, bara plånboken på stafettläkarna. Vem tycker att det är ett bra system?

Jag har inget emot att människor spelar poker eller jobbar stenhårt under korta perioder för att vila eller ha kul under andra delar av året. Men läkaryrket och snabba cash i kombination ger mig lite kalla kårar. Särskilt om det är med den inställningen man väljer att bli läkare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera