Krönika

Labbtrötthet

Äntligen! När sista resultatsiffran var inskriven i protokollet och vi kunde rensa undan på labbplatsen för dagen drog alla i min grupp en lättnadens suck. Det här var den jobbigaste dagen på länge.

Laborationsuppgiften var att analysera enzymet amylas. På förmiddagen undersökte vi salivamylas. Det var en rätt äcklig uppgift att blanda spott från gruppdeltagarna i en mugg och sedan centrifugera innehållet.
Instruktionerna var väldigt detaljerade. Det skulle vara milliliter av buffrar hit och dit och destillerat vatten i provrör här och där och upphettning och nerkylning och kontrolltest och tidtagning med 15-sekundersintervaller…
Till råga på allt fungerade inte vårt saliv något vidare. Det var för lite enzymer i vårt prov. Smått förläget fick vi be om att få låna saliv av våra labbgrannar. Deras enzymer fungerade desto bättre.

Någon rast på förmiddagen hann vi inte med så det var en välbehövlig vila att få lunch. Efter det var det dags att sätta tänderna i analys av pankreasamylas. Det behövde vi dock inte ta av varandra utan det hade någon fixat åt oss. Det finns tydligen en marknad för sådant.
Hela eftermiddagen var det full rulle med nya analyser, en massa provrör, uppvärmningar, mätningar och tidtagning. Men det gick lite bättre än på förmiddagen eftersom vi hade mer koll på hur grejerna fungerade och var man fick tag på vad.
Men vad svårt det var att administrera alla pipetteringar av olika substanser i olika volymer till olika provrör. För mig var det ett stort hopp från komvux två-timmarslabbar med enkla och förutsägbara experiment till den här heldagsuppgiften på högre nivå.
Efteråt satt vi kvar och filade på labbrapporten som ska vara inne inom en vecka. Nästa torsdag har vi en annan heldagslaboration.
Nu känner jag i alla fall att jag är mer beredd på vad som väntar nästa gång. Labbande blir man väl bättre på ju mer man gör det hoppas jag.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera