Krönika

Kreativitet på schemat

Cellslöjd. Ordet lät först helt obegripligt för mig när jag såg det på schemat. Hur skapar man en cell, tänkte jag. Det visade sig att vi skulle använda ballonger, papper, tyg, kartonger, sugrör och vad övrigt vi kunde komma över till att illustrera cellens egenheter. Temat var ”Våra sinnen i hälsa och sjukdom”.
Vi satte oss i min lilla studiegrupp och spånade. Ämnet var ju så brett så det tog ett tag innan vi kunde enas. Det blev ”känsel” som tema med ”klåda” som fokusområde.
Vi tog en kartong och började tillverka nervtrådar av röda, blå och gröna sugrör. Några skulle vara myeliniserade så dem slog vi in i pappersbitar. Lådan fick vara ett tvärsnitt av huden och inne i den skulle vi visa vad som händer vid till exempel ett myggbett.
I morgon är det visning för alla som vill komma och titta. Det är en salig blandning av grupparbeten. Några har valt smaksinnet och tillverkat en gigantisk tunga. Andra har gjort hörselgångar med foliepappersinslagen kartong som hörselsnäcka.
KI vill visst att vi ska ha lite konst som en del i utbildningen. Hur det ska göra oss till bättre läkare har jag ännu inte fått klart för mig.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera