Krönika

Kommer bakterierna att vinna?

Multiresistenta bakterier blir allt mer vanliga och flera av de infektionsläkare jag pratat med verkar ha inställningen att det här är en utveckling som inte går att stoppa. Varför är det här inte en större fråga i samhället? Det känns some att läkare i åratal har skrikit ”varg!”, men ingen lyssnar. I alla fall inte tillräckligt många.

Allt fler patienter kommer att få kämpa så gott de kan mot sina bakterier när läkarkåren står utan något verksamt antibiotikum. Vi kan ha hur bra mediciner som helst mot cancer, hjärtsvikt, hypertoni och andra medicinska sjukdomar och tillstånd. Vi kan ha fantastiska operationstekniker som kan rädda livet även på patienter med annars usel prognos. Vi kan transplantera organ mellan människor och förlänga livet för mottagarna. Men om våra patienter börjar avlida i lunginflammation och höga urinvägsinfektioner, om nyopererade patienter dör i sina postop-infektioner, om immunosupprimerade slocknar av sina opportunistiska infektioner, hur blir det då?

Kanske blir det inte så illa så fort. Men faktum är att mycket av den medicinska framgången på flera områden bygger på förutsättningen att vi kan bota de infektioner som uppstår under resans gång. Kan inte någon tankesmedja måla upp ett framtidsscenario för mig där vi åter står maktlösa inför bakterier? Vad händer med vårt moderna samhälle då?

Min erfarenhet från mina placeringar på olika sjukhus är att infektionsjourläkare i stort sett alltid har fullt upp och att infektionsavdelningarna oftast är fulla. De allra mest smittsamma patienterna har de plats för, men var hamnar de andra med ”lättare” infektioner?

En föreläsare visade oss en militäraffisch från när penicillinet slog igenom på 1940/50-talet. Tidigare hade fler soldater i fält dött av infektioner än av krigsvåld. Äntligen skulle soldaterna slippa dö av ”fel anledning” i skyttegravarna.

Det var inte så länge sen som bakterierna hade övertaget. Varför mobiliserar inte hela världen sina krafter och resurser till att skydda oss från en snar framtid där bakterierna har makten över oss igen? Har jag missat något?

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera