Krönika

Jullov och tankar på annat

Min hjärna har för första gången på länge fått utrymme att tänka på annat än diagnoser och handläggning. Framtiden till exempel.

Ledigheten svepte in som ett overkligt moln över mig efter den galet intensiva kirurgterminen. I början ersattes pluggstressen bara av julstress. Cholecystit-behandling ersattes av julaftonsfix. Fanns glögg åt alla? Lussebullar? Pepparkakor? Aladdinchoklad? Kaffe? Laktosfri mjölk? Julmaten, julklappar och så vidare. När väl julen var över och jag skulle varva ner drog jag på mig en besvärlig matförgiftning som höll mig matt och trött i nästan vecka.

Nu är det bara två dagar kvar till skolan startar igen och äntligen känner jag mig lite utvilad i kroppen och hjärnan har insett att den kan släppa lite på det medicinska kunskapstrycket just nu. Så pass att jag börjat fundera lite på så värdsliga saker som bostaden. Jag har alltid tänkt att när jag väl börjar jobba efter examen kommer det lösa sig med ekonomin. Jag kommer att kunna ta bostadslån om vi vill flytta till något annat till exempel. Men så tänkte jag efter… behöver man inte ha fast jobb för att få bostadslån? När sjutton kommer jag ha ett fast jobb igen?? Först måste jag vikariera före AT, sen gör jag tidsbegränsad AT, sen måste jag vikariera igen. Sen är det ST som ju inte heller är en fast tjänst… eller? Hur resonerar bankerna egentligen? När jag googlat runt lite har jag inte sett något entydigt svar. Några har fått ta lån fast de är AT-läkare, andra har nekats.

Men nu hinner jag inte tänka mer på så världsliga saker som framtiden. På onsdag börjar utbildningen igen. Nu ska jag läsa en SVK (studentvald kurs) som heter ”Prehospital akutsjukvård – de kritiskt sjuka”. Det ska bli intressant!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera