Krönika

Infektionsläkare, psykiatriker eller neurolog

En sak som förvånat mig med nya läkarstudenter är att så många inte vet riktigt vad de vill jobba med inom läkaryrket. Nu är det ju förstås ingen brådska med det, de har ju minst 5,5 år plus AT på sig att bestämma sig. Och sen är det vad jag förstår möjligt att byta ST också. Men jag vill gärna ha en tydlig alternativ A-, B-, och C-väg för framtiden klar för mig. Så jag har hört mig för om alla möjliga specialiteter och kommit fram till tre som intresserar mig.

1) Infektionsläkare. Det är så himla spännande med virussjukdomar och bakterieinfektioner tycker jag. Dessutom träffade jag en AT-läkare som tyckte att den här specialiteten skulle passa min personlighet. Hon syftade nog mest på att jag är nyfiken och gillar problemlösning.

2) Psykiatriker. Människans psyke är otroligt fascinerande. Det var främst det här intresset som från början fick mig att vilja bli läkare. Men det som puttat ner specialiteten till andraplats för tillfället är att jag fått intrycket av att många inom specialiteten mest får sitta och skriva ut mediciner.

3) Neurolog. Hjärnan är helt klart kroppens coolaste organ. Det är som en stor elektrisk bläckfisk som spretar åt alla håll och styr mekanismen kroppen. Jag vill veta mer!

Den här listan är inte fastställd en gång för alla. Jag kanske hittar något jag inte alls trodde skulle vara kul som jag fastnar i. Men är det något jag är rätt övertygad om att jag inte vill syssla med så är det kirurgi. Det lockar mig inte ett dugg att skära i levande människor. Det verkar jag dock vara rätt unik i att tycka. Av dem som vet vad de vill syssla med är kirurgi i topp. Många av tjejerna vill bli barnläkare. En av de härligaste kommentarerna jag hört hittills var från en ung tjej:

– Jag vill nog bli barnläkare för det är liksom fräscht.

Jag som ägnat det senaste året åt att vara mammaledig och uppleva spyor, kiss och bajs dagligen kunde inte hålla mig för skratt. Men det är väl individuellt vad man tycker är ”fräscht”.

Nu ska jag fördjupa mig i cellbiologiläxan.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera