Krönika

Hur blir man en duglig läkare?

Det har varit en minst sagt intensiv start med föreläsningar, patientmöten, inspirationsseminarier och grupparbeten. Nu har äntligen orden ”när ni sedan kommer ut och jobbar som läkare” börjat sjunka in. Det kändes så overkligt i början, att jag fått den så eftertraktade chansen att utbilda mig till detta fantastiskt spännande yrke!

I dag hade vi en intressant föreläsning på temat ”vad ska en duglig läkare kunna?” Självklart ska hon eller han ha djup och ingående medicinsk kunskap och veta hur man behandlar diverse sjukdomstillstånd. Men sen då?

Vi fick höra ett exempel om en lärarinna som länge hade jobbat i en skola för fysiskt funktionshindrade barn som dock var precis lika begåvade som vilka andra barn som helst. Sedan bytte hon till en skola där eleverna led av både fysiska och psykiska funktionshinder. Där mötte hon en liten pojke som var svårt handikappad och inte kunde prata. Men hon kände någonstans på sig att han förstod hur bra som helst. Det visade sig till slut att hon hade rätt.
Varifrån kom denna kunskap? Det är i alla fall inget man kan lära sig från en skolbok.

En bra läkare ska, enligt den gamle greken Aristoteles om jag minns rätt från föreläsningen, visa måttfullhet, rättvisa, mildhet och vänskaplighet.

Jag undrar hur de ska lyckas lära oss det på 5,5 år.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-02

Prenumerera