Krönika

Fysiken är tillbaka

I fredags hade vi en hel förmiddag med föreläsningar om respiration. Det var formler och siffror och fysiska lagar hit och dit. När jag läste fysik B på komvux förra hösten såg jag det som något nödvändigt ont för att vara behörig till läkarprogrammet. Jag har aldrig varit så intresserad av krafter, energi, elektricitet och rörelselagar. Jag fokuserade desto mer på kemin och det hade jag glädje av förra terminen. Men nu ångrar jag bittert att jag inte ansträngde mig mer för att förstå och framför allt komma ihåg alla lagar om tryck och spänningar och flöden. Det är så många lagar vi ska kunna behärska och tillämpa inom cirkulation och respiration. Frank Starlings lag, Laplaces lag, Bernoullis lag och så vidare. Det är säkert inte så svårt när jag väl satt mig in i det, men redan om en och en halv vecka är det dugga och då måste det sitta.
Knappt en månad in i terminen är vi redan många som suckar över att det är så mycket att lära in. Det är också svårt att veta hur man ska plugga på bästa sätt. Förra terminen var allt enormt strukturerat och vi fick läsanvisningar inför varje föreläsning. Nu ska vi vara mer självständiga och tillgodogöra oss informationen hur vi vill.
På fredag är det dags att se ett ”preparat” igen. Det var länge sen vi senast fick se och ta i organ från människor. Det känns inte lika skrämmande den här gången. Jag tror att min syn på människokroppen redan har närmast sig ett yrkesförhållande. Jag tänker mer på organs funktion och struktur nu än jag gjorde tidigare. Men vi får se hur jag reagerar som sagt.
Nu ska jag ta en ledig kväll från pluggande. Det blir nya tag i morgon. Om jag inte behöver vabba förstås. Lillan är hes och snorig men pigg och vild så vi får se hur läget är på morgonen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-06

Tema: Cancer/väntetider/standardiserade vårdförlopp / Julquiz / Dansk sjukvård / Förenade anställningar / Patientinflytande / Helgläsning

Prenumerera