Krönika

Ett bottenskrap med eko

Minns ni ubåt U-137, den sovjetiska ubåt som gick på grund utanför Karlskrona 1981? Man misstänkte att den var bestyckad med kärnvapen, att döma av de höga stråldoser som man uppmätte ombord. Kärnvapnen har senare bekräftats från ryskt håll – efter Sovjets fall. Så kan det vara, man vet aldrig vad som döljs bakom skrov och fasader och det som är sanning under en tid är lögn under en annan.

För oss som var med på den tiden var det i alla fall lätt att begripa varför båten stod där helt synlig. Den hade kört ”fel” helt enkelt och det måste ha varit ganska pinsamt för besättningen – från hemligt uppdrag till ”plats på scenen” – på ett kick.

Jag förstår varför denna händelse gör sig påmind nu. Berättelsen har många bra poänger om tillvarons obönhörliga föränderlighet och vår inbilska föreställning om motsatsen.

Jag tycker att politikerna med Göran Hägglund i spetsen verkligen har strandat en egen lika malplacerad ubåt, på mina vatten. Den heter basutredning UV005 och är bestyckad, inte med kärnvapen, vilket är synd för då hade vi blivit av med den snabbt som ögat, tror jag.

I stället är den fylld med skattningsformulär, skenbart enkla och helt ofarliga men om man väl fått dem i sin hand är de extremt vidhäftande och aggressiva i sin erbarmliga enfald och obegriplighet. De tar oftast mer än en timme att slita loss sedan de bränt sig fast, med många patienter kan det ta betydligt längre tid än så, det vill säga innan jag tror att jag lyckats förklara vad som menas med varje fråga, och jag har fått ett svar som inte bara är ett missförstånd, vilket det alltid blir om man låter patienten sköta det själv.

När man väl slitit loss eländet från fingrarna är man försatt i stridsodugligt skick för resten av dagen. Patienterna vinglar ut helt förvirrade av utmattning och måste styras i rätt riktning mot entrén, så att de inte irrar bort sig eller gör sig illa innan de hunnit lämna mottagningen.

Formulären är helt meningslösa och jag har märkt att de orsakar minst smärta om man använder dem som vanliga dumstrutar.

Frågorna är så allmängiltiga och meningsbyggnaderna och ordvalen ofta så krångliga att de blir till gåtor för patienterna, i stället för begripliga frågor. Unga vuxna, patienter som inte har svenska som modersmål, de som lider av kognitiva störningar, har dyslexi, eller låg skolutbildning är extra sårbara. Men även betydligt bättre rustade patienter missförstår frågorna för att dessa också är så fjärmade från ett begripligt sammanhang.

Det är inte ovanligt att basutredningen inte kan slutföras eftersom patientens kognitiva förmågor inte alls räcker till. Men då får vi inte heller betalt för vårt arbete. Fattas något – inget betalt! Är det enkla budskapet. Men nu kom jag på att man faktiskt kan registrera FALSKA svar. Vilken bra idé.

Det kan vara en betydligt bättre bot mot mardrömmen än det jag nyligen börjat med – att bara strunta i UV005. Falska svar duger riktigt bra i väntan på att nya tider ska komma, där psykiatern går mot en ny vår och dagens vanvård av psykiatrin och dess patienter kommer att betraktas som ett obegripligt vansinne, planerat av onda mörkmän under en primitiv era.

Jag kommer i alla fall aldrig mer att slåss med enfalden som den gestaltar sig i UV005 utan kan gör ett gott arbete för mina patienter – även i fortsättningen!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera