Krönika

En yrkesskada att vilja förenkla?

Journalister älskar att förenkla, generalisera och konkretisera. Men risk för att glida lite väl långt från sanningen. Läkare vill ogärna förenkla för då kan det kanske bli missförstånd och otydligheter. ”Varför kan inte läkare bara prata så man förstår?” har jag hört mer än en bekant beklaga sig över. Och ”Journalister, *suck*, de är ju så okunniga och obegåvade”, har jag hört mer än en läkare beklaga sig över.

Kan de här två världarna mötas eller måste jag lära om? För ett tag sedan satt jag och fikade med en kompis som jobbar som journalist. Vi kom in på relationen mellan läkare och journalister och hur onödigt svårt det kan bli ibland vid intervjuer. Vid något tillfälle böjde jag mig visst fram mot henne med huvudet lite på sned och sa ”det här är ett pedagogiskt problem…” Hon började skratta. ”Du har blivit som dem”, sade hon och härmade mig.

Jag har velat tro att min journalistiska bakgrund är en styrka och en fördel som läkare. Eller åtminstone att det inte skulle vara en nackdel. Ett par gånger har jag dock anat att mina förenklingar varit ovälkomna. På biokemi-terminen försökte jag mig en gång på att göra en metafor kring 2,3-BPG. Minns inte exakt längre, men jag tror att det var en katt-och-råtta-liknelse. Läraren mulnade igen och sade något i stil med ”vad är du ute efter egentligen?” Jag hade velat svara ”förståelse”. Men han såg så genuint förnärmad ut att jag höll tyst.

För övrigt har jag mest haft glädje av min tidigare yrkeserfarenhet. Till exempel genom att jag är bekväm i intervju-situationer, vilket gör att jag kan verka lugn också i patientkonsultationer. Men häromveckan fick jag en tankeställare när jag skulle presentera min forskning på ett seminarium. Jag visade mitt utkast till Powerpoint-presentation för en av mina handledare. ”Du får sluta tänka som en journalist”, sade hen appropå att jag skrev ”självmord” i stället för ”suicid”, ”vad vi kommit fram till” i stället för ”resultat” och så vidare. Jag kan förstå att det i forskningen krävs att alla pratar samma språk även om det inte alltid är den språkligt enklaste eller vackraste lösningen. Jag måste bara banka in det också. Lite yrkesskadad är jag nog.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera