Krönika

En kort andhämtning

Anatomiprovet förra veckan gick bra. Det var skönt det. Jag slarvade bort två poäng, men hade tur som inte gjorde så mycket mer missar. Det hade varit jobbigt att behöva göra om det. Nu kan jag fokusera helhjärtat på tentan den 14 januari. Eller vänta… Först skulle jag ju fira jul. Ja, till och med söndag ska jag ta helt ledigt. Sedan blir det några dagars plugg, ledigt över nyår, och sedan fullt ös.
På redovisningen av patientfall i dag var det många som satt med lite halvtomma blickar. Vi är rätt matta efter den här terminen. Särskilt synd tycker jag om de stackare som har jobbat hela sommaren.
Efter tentan har vi en helg, två ynka dagar, att ladda om inför termin 3.
För snart ett år sedan när jag var nyantagen och pigg och glad fikade jag med en tjej som då precis börjat termin tre och hade haft sin anatomitenta. Hon såg så himla trött ut. ”Nu är det första helgen på hur länge som helst som jag inte behöver plugga”, minns jag att hon sade. Jag blev lite förskräckt. Men så kan det väl inte vara, tänkte jag. Inte måste man väl plugga varje helg?
Nu förstår jag precis. Det här är läkarprogrammet. Det är en jäkligt tuff utbildning. Den som inte pluggar klarar sig inte. Den som inte har fotografiskt minne, grym inlärningsförmåga och en superbra studieteknik måste anstränga sig rätt mycket. Det är också superviktigt att kunna prioritera. Det kräver för mycket att försöka lära sig allt. Man måste sålla. Det är svårt. En tjej jag pluggar med har läst till civilingenjör tidigare. Hon har en grymt strukturerad studieteknik. Tyvärr är jag inget vidare bra på att kopiera den. Jag ska fortsätta med mina mind maps nu och se om det funkar bra.

Men först ska jag ta jullov i några dagar. Och jag ska försöka att inte tänka på tentan. Inte så mycket i alla fall.

God Jul!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera