Krönika

Du sköna Nya Karolinska!

Ett fall från hög höjd kan ge, inte bara hjärnskakning, utan även blödningar och hjärnskador – förutsatt att man klarat livhanken.

Det var ett extremt högt fall, från en festvåning någonstans i Sjunde himlen, som Karolinska råkade ut för under romansen med Paolo Macchiarini. Denna olyckshändelse måste alltså ha satt djupa spår med oanade konsekvenser, nu och i framtiden. Prestigeförlusten är ett svårt trauma.

Även om det inte anses relevant idag, vill jag ändå påminna om att KI och följaktligen även Nya Karolinska har en bakgrund som inte handlar om prestige eller ära, utan om basala behov och modesta krav. Det var Svenska läkaresällskapets grundare, Erik Carl Trafvenfelt som 1809 föreslog regeringen att man skulle inrätta ett institut som kunde hålla kurser och utbilda läkare av lägre kompetens, vilka sedan skulle användas som fältläkare. Bardskäraren och barberaren var till vardags ålagda att även förbinda sår, ge åderlåtningar, behandla benbrott och andra skador. I krigstid tjänstgjorde de som fältskärer, en ordning sedan 1500-talet. Men krigen tärde hårt på soldaterna och vården behövde bli bättre, även inom den civila sjukvården. Kung Karl XIII grundade Karolinska Institutet 1810 och Jöns Jacob Berzelius forskning inom kemin, lade grunden för institutets vetenskapliga inriktning.

Sedan dess har många flitiga och begåvade medicinare lämnat bidrag till det som vuxit till ett av världens mest ansedda universitet. Jag vet inte hur många som på tvåhundra år hunnit verka inom dess väggar, men ingen av dem ska förhäva sig bara av den anledningen. Det krävs mer. Man kan anta att de som trängdes framför kamerorna med Macchiarini, alldeles i början, då såg sig som en blivande del av medicinhistorien, vilket de kanske lyckades med, men någon triumf blev det inte.

Karolinska befinner sig i en svår kris. Men att för den skull tappa verklighetsuppfattningen – på alla möjliga sätt – är mycket illavarslande. Nu ska man anställa 650 nya chefer, på ett bräde, och självklart göra detta på det absolut effektivaste och smartaste sätt man kan komma på – ett helt nytt dataprogram vilket testar både de sökandes intelligens och personlighet och sedan med en avancerad algoritm räkna ut resultatet – men själva programmet har aldrig testats i en chefsrekrytering! Ett förbluffande och grabbigt risktagande av en grad som bara KI och maniker kostar på sig.

Rekryteringen är nödvändigt men metoderna och målet talar för en hjärnskada. Man vill ha designande chefer, klonade i ett dataprogram, chefer som i kraft av sin sällsynta intelligens och massivt målmedvetna personligheter, sedan lätt och smärtfritt kommer att köra över alla jämförelsevis tröga och obegåvade medarbetare. Dessa lågt begåvade med tafatta personligheter, vars dumma och ovidkommande frågor och lika dumma åsikter, annars kommer att utgöra pinsamma hinder, när den galna grabbigheten på Nya Karolinska vill köra räkmackan rakt in i en sanslös prestigerevansch, med osannolika medicinska framgångar!

Några sansade läkare undrar nu över testets kvalitet och relevans men får inga svar, eftersom ingen vet något. De tänkte söka en tjänst men känner ett starkt obehag över detta onödiga intrång i den personliga integriteten och avstår därför. Jag misstänker att detta antagligen är den första utsorteringen! En sådan ”ambivalens” och ”undfallenhet” är väl inget man vill se hos de potenta Alfa- och Beta- människor man nu söker!  Försäkringar från konsulten om att man inte letar efter elaka personer, speglar en skrämmande infantil aningslöshet. Psykopatiska drag är ju faktiskt vanligt i den typ av målmedvetenhet de söker. Hänsynslöshet är ofrånkomligt. Jag undrar alltså över hur fula fiskar de ska få i nätet. Macchiarini var ju både geni och hade en underbart fin och lämplig personlighet, till dess dokumentärfilmaren Bosse Lindquist avslöjade sanningen. Intelligenta och målmedvetna psykopater är extremt fräcka och smarta karriärister och förförare – avsedda att falla pladask för!

Elitismen är en dikotomi som inte hör hemma inom sjukvården, särskilt inte bland dess chefer! Ja, jag vet att den har ett starkt fäste på Karolinska, därför går det riktigt illa ibland, och just därför behöver detta påpekas. Grabbighetens representanter på Nya Karolinska borde, i stället för att luras av psykopater, göra allt för att minska risken för mobbning och härskartekniker och visa aktsamhet mot medarbetarna!

Och förresten, vad är det som säger att inte detta testprogram, hur intelligent det än är konstruerat, inte kan genomskådas, särskilt sårbar är väl personlighetsdelen? Fakta sprids snabbt av deltagarna och säkerhetssystem går sällan att lita på. En övertygelse är ingen sanning, det gäller både när man litar på en person och på ett oprövat dataprogram. Jag kan slå vad om att nycklarna dit snart, eller redan är avslöjade och – till salu! Om inte, är det antagligen ett allvarligt fel på algoritmen.

”Chefskandalen på Nya Karolinska”, en rubrik man har att vänta sig i framtiden?  Innehållet i den kan ni nu roa er fantasi med en liten stund…

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera