Krönika

Dr Snake: ”Patientsäkerheten i ormens öga..”

Även skador som anmäls uppkomna i vården har ökat och har nu artat sig till en lovande framtidssektor. Mycket att räkna på och kartlägga myser man på förvaltningarna runt om i landet. Anledningen till ökningen sägs dock vara fullständigt okänd enligt uppgifter från ledningshåll. Eftersom de vanligaste skadorna uppkommer inom ortopedi och man vet hur den specialiteten behandlats de senaste åren, kan man ändå flyktigt undra om de verkligen inte förstår. Nåt.

Göran Hägglund kom i veckan med ett förslag för att förbättra patientsäkerheten. Borta är den mesiga inställningen med ”Jaga systemfel – inte syndabockar”, det är både dyrt och bevärligt.

Nu vill han istället se ett avvikelserapporteringsystem för all personal. Anonymt…

Underbart! Tänk att vakna så där lite avig en morgon och veta att man har möjlighet att avreagera sig på valfri arbetskamrat. En anonym anmälan mot någon korkad kollega kan alltid pigga upp en tråkig måndag.
Man skulle kunna ge Hägglunds geniala förslag lite goodwill genom att döpa det till ”Sjukvårdens Tillsvidareanställdas Skvallerinsamling”, STASI.

Säkerheten för personal är inte heller garanterad och risk för hot och våld på sjukhusen runt om i landet ökar.
På Karolinska Universitetssjukhuset blev en jourläkare på väg att undsätta ett barn med andningssvårigheter på IVA, nyligen överfallen. Då han gjorde motstånd och förövarna sedan visade sig vara Karolinskas nya säkerhetsvakter riskerade han förutom blåmärken också ett åtal för våld mot tjänsteman. Och men för livet.

Ett annat område är cancervården, där överlevnaden i Stockholm har slagit alla rekord. I detta fall inte för patienterna utan för strålkanonerna.

Total livslängd för en sådan är normalt tio år men här har man lyckats hålla liv i dom betydligt längre och den äldsta har tom firat sin artonårsdag! Grattis till den! Den är visserligen bara samarbetsvillig vissa dagar men det hör ju till tonåringars charm. Och det kan ju också vara spännande för patienter att med kort varsel få flyga Dash-plan till Umeå för behandling.

Nyligen uppstod dock en liten kontrovers då strålkanonen i någon sorts ungdomlig glädjeyra började brinna. Det uppskattades inte av patienten som låg i och inte heller av de tre sköterskorna  som omedelbart sa upp sig. Här finns en del att jobba med ur säkerhetssynpunkt. Man borde ju kunna sy, både praktiska och bekväma, personal- och patientkläder av brandfilt.

Angående brandrisk så har man på Akademiska i Uppsala infört läkararbetsplatser i kontorslandskap. Inte för patienternas säkerhet i alla fall kan man konstatera. Sekretess är förlegat har man tydligen tänkt, och behov av att arbeta i lugn och ro helt onödigt för doktorer.

Kanske har man ändå tänkt till och i alla fall velat skapa lite associationer till en riktig forskningsmiljö där man kan se läkare irra runt i labyrinter av blå skärmar som drogade knockoutmöss. Ur brandsäkerhetssynpunkt har dock platsen visat sig optimal. Den är nämligen så totalt omöjlig som arbetsplats att det aldrig är någon där.

Med tanke på att flera landsting och regioner dras med stora ekonomiska överskott var det många läkare och patienter som höjde förvånade ögonbryn runt om i landet när det blev känt att flertalet ändå kraftigt minskade sina beställningar av sjukvård för året.

Misstanken framfördes att man på något sätt ville undanhålla medborgarna deras rättmätiga vård. Men nu framstår ju denna anklagelse som gravt orättvis och den rätta anledningen ses i förklaringens skimmer.

Att minska på vården är förstås det bästa och mest effektiva sättet att minska riskerna för personalen och också alla vårdskador för patienterna. Allra bäst vore förstås att sluta ge vård överhuvudtaget.

Och så får man trösta de i kön evigt väntande patienterna med det som en narkosläkarkollega en gång påstod:

”Alla operationer är nödvändiga – utom den första”.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera