Krönika

Dr Snake om den svåra konsten att tolka vad som egentligen sägs i pressen

Dagspress tar dagligen upp frågor som rör sjukvården. Ofta handlar det om saker som ska bort. Som till exempel sjukdomar.

Av och till handlar det om mer avancerat borttagande – att läkare tagit bort nånting nån konstig väg som en uretärsten genom vagina eller en blindtarm genom munnen. På patienter visserligen, men ändå.

Allra oftast handlar det om att få bort köer. Västra Götaland leds av den käcka devisen ”I Västra Götaland är framtiden redan här” – kanske för att man ska tro att man redan är opererad?

En annan väg som beskrivits i dagspress är att man låter intet ont anande patienter kryssa i små lömska rutor på kallelser och remisser som gör att både kö och vårdgaranti och hela patienten försvinner, åtminstone ur statistiken. Och så vips trillar kömiljarder från regeringen in till de kreativa vårdgivarna!

Positiva historier av den typen behöver vi mer av. Människor som är friska nog att sätta i kryss i rutor ska ändå inte ha någon vård.

Ibland handlar det istället om att slå ihop saker. Som storsjukhusen, som då blir ändå större. Omstruktureringarna, eller förlåt förändringsprocesserna, avlöser varann i så tät ström att så fort man har lärt sig att hitta så bygger dom om.

Men visst är det bra med pressens bevakning bara man lär sig språket.
Användarnytta = kontroll av medborgarna. Kvalitet = kostnadsreduktion. Proluma = sammanslagning Lund-Malmö. Proviva = sammanslagning Visby-Varberg. Rest-Östra, rest-Huddinge och rest-Malmö = de förlorande delarna vid en sammanslagning.

En nyss invandrad tysk landsortskollega, för tillfället under tjänstgöring på ett av de stora sjukhusen under omorganisation, suckade tungt en dag och sa ”Nej, vi har det allt bättre i glesbyggnaden…”

Dr Snake

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera